September: Brand, val och regnbågsparad

Powerbox i Gnesta brann ner till grunden på samma dag som ortens första Prideparad lockade hundratals deltagare. Det skedde den månad som i övrigt mest präglades av valet.

29 december 2018 21:00

Spurten på valrörelsen, valkvällen och det svåra valresultatet präglade en stor del av september, både i Nyköping och i resten av landet. I valets efterspel utsågs också Lotta Johnsson Fornarve (V) från Oxelösund till andre vice talman under dramatiska former i riksdagens plenisal. Den första person från Oxelösund någonsin på den posten. Stort för Oxelösund och stort för rikspolitiken då talmansomröstningen ytterligare fördjupade sprickan mellan SD och i synnerhet några av Allianspartierna på ena sidan och de rödgröna partierna på den andra.

Stämningen på Stora torget i Nyköping några dagar före valet hårdnade när Alternativ för Sverige kom hit med sin valkampanj med sikte på riksdagen. Partiet framförde sitt budskap framför något som liknade en flygplatstavla med avgångar och ropade ut länder varifrån många invandrade svenskar kommer. Många som var på plats blev provocerade, några grät, andra blev arga. Tumult uppstod och flera omhändertogs av polis. Alternativ för Sverige polisanmäldes för hets mot folkgrupp.

Som kontrast till den manifestationen hölls ett par veckor senare Gnestas första Prideparad, arrangerad av 15-åriga Matilda Karlsson Hjorth. Flera hundra personer deltog i paraden och Gnestaborna slöt upp trots den omfattande brand som hade härjat i Powerbox lokaler tidigare samma dag. Under förmiddagen stod det klart att inget av fabriksdelen på en av Gnestas största privata arbetsplatser kunde räddas. Den brann ner till grunden medan anställda bara kunde titta på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Palmqvist