Svårt förbjuda nazister att demonstrera på stadshustrappan

Skateboardåkning är förbjudet. Men det är fritt fram för nazister och andra att demonstrera på stadshustrappan. Rent juridiskt kanske även demonstrationer kan förbjudas på platsen – men det är tveksamt.

14 november 2018 07:01

Många Nyköpingsbor blev upprörda när ett 70-tal nazister från NMR demonstrerade i Nyköping i helgen. Och kanske väcktes starkast känslor när stadshustrappan förvandlades till en scen för nazistiska symboler.

Kommunalråd Urban Granström (S) gav utlopp för sin och andra Nyköpingsbors frustration i SN och undrade varför polisen inte körde bort dem. Men frågan är om det inte finns åtgärder som kommunen kan vidta.

I de lokala ordningsföreskrifterna kan kommunen förbjuda aktiviteter som ordningsstörande på offentliga platser. När det gäller stadshustrappan står det ingenting om demonstrationer – vare sig nazistiska eller andra.

Däremot står det att skateboardåkning är förbjudet.

Har kommunen övervägt att försöka förbjuda demonstrationer på stadshustrappan?

– Nej, det har vi inte. Och frågan är ganska akademisk. Det är en tillståndspliktig verksamhet att demonstrera. Men eftersom nazisterna inte söker tillstånd, så spelar det inte någon roll.

Om de lokala ordningsföreskrifterna skulle innehålla ett förbud mot demonstrationer på stadshustrappan, skulle det dessutom slå mot alla åsiktsyttringar.

– Vi bedömer att NMR:s demonstrationer är ordningsstörande. Om organisationen ansökte om tillstånd hos polisen skulle vi i vårt yttrande kunna avstyrka att de får demonstrera på trappan. Då skulle det inte slå mot andra, säger Urban Granström.

Rent juridiskt är det tveksamt om det skulle vara möjligt att förbjuda demonstrationer på samma sätt som kommunen har förbjudit skateboardåkning.

Det avgörande är om demonstrationer (nazistiska och andra) kan bedömas ha varit ett ordningsstörande problem, berättar Tomas Wieslander, jurist på Nyköpings kommun.

– Vad gäller skateboardåkning är det uppenbart att någon har bedömt att det har varit ett ordningsstörande problem, säger han.

I andra kommuner har man försökt förbjuda tiggeri med hjälp av de lokala ordningsföreskrifterna och hävdat att aktiviteten har varit ordningsstörande – men de har fått bakläxa.

– Det har inte bedömts som ordningsstörande att någon sitter stilla på en och samma plats. Jag vet inte hur demonstrationer skulle bedömas, förklarar Tomas Wieslander.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roger Sundberg

Ämnen du kan följa