Lärarfacket "baxnar" över avtalet

Meddelarfriheten är satt under press på många platser i landet. Men det som inträffat i Nyköping är exempellöst, anser Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet.

"Man baxnar över det som inträffat i Nyköping", säger Lärarförbundets förhandlingschef Mårten Åström. Samtidigt ser han en utveckling där meddelarfriheten är satt under allt hårdare press.

"Man baxnar över det som inträffat i Nyköping", säger Lärarförbundets förhandlingschef Mårten Åström. Samtidigt ser han en utveckling där meddelarfriheten är satt under allt hårdare press.

Foto: Roger Sundberg

Nyköpings kommun2020-01-25 20:13

Enligt Mathias Åström har det blivit vanligare att arbetsgivare försöker få personal inom skolan att hålla tyst om brister i verksamheten. Han tror att en förklaring kan vara att skolan i dag verkar på en marknad och är konkurrensutsatt.

– Arbetsgivaren är rädd att den egna skolan ska väljas bort av elever och föräldrar om det framkommer att den har brister. Det här har lett till att det blivit lägre till tak, säger han.

Men trots utvecklingen mot ett tuffare klimat har Mathias Åström aldrig stött på något som liknar det som inträffat i Nyköping, där skolanställda har fått skriva på ett papper där det står att de inte har någon meddelarfrihet. 

– Jag baxnade på när jag fick höra talas om avtalet, säger han om tidningens avslöjande.

I avtalet står det bland annat att: ”Inom skolverksamheten gäller inte den s.k. meddelarfriheten som gäller i många andra sammanhang. Det är därför förbjudet att lämna ut sekretessbelagda uppgifter till tidningar, radio och TV”.

Experter som tidningen har varit i kontakt med sågar avtalet som rättsvidrigt och har aldrig tidigare sett ett liknande dokument. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, ser avtalet som uttryck för inkompetens eller som ett sätt att försöka skrämma personalen till tystnad.

Mathias Åström håller med om att avtalet är felaktigt. Personal inom skolan har samma meddelarfrihet som all annan personal inom det offentliga.

– Sedan är vi som jobbar inom skolan väldigt noga med sekretessen kring de enskilda eleverna. Det håller vi väldigt högt och är väldigt noga med. Vi ska skydda barnen.

– Men när arbetsgivaren försöker få det till att meddelarfriheten inte gäller blir intrycket att det är verksamheten eller arbetsgivaren själv som ska skyddas. Och då blir det väldigt fel, säger han.

Mathias Åström tror att arbetsgivaren skjuter sig själv i foten med att ha lågt i tak. Människor är inte så lättlurade och förstår att det finns brister i alla verksamheter.

– En kommun med högt till tak uppfattas som öppen, och det är en kvalité som uppskattas.

Kommunens HR-chef har tidigare förklarat att formuleringen i avtalet är olycklig och att kommunen nu kommer att be alla anställda om ursäkt. Det tycker Mathias Åström är bra.

– Alla kan göra fel. Om kommunen ber om ursäkt och dessutom verkar för att det ska vara högt i tak i Nyköping är det utmärkt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!