Nytt avtal tecknat för Kråmö skärgårdsby

Nu har ett nytt avtal tecknats för att ta hand om driften av Kråmö skärgårdsby, sedan den nuvarande entreprenören har sagt upp avtalet i förtid.

1 april 2020 13:14

Kråmö skärgårdsby ligger mitt i ett naturreservat och består av små sjöbodar som privatpersoner har kunnat hyra. Sedan februari 2016 är det Trosa rederi som har haft uppdrag av kommunen att driva verksamheten. Avtalet var på åtta år med möjlighet att förlänga i två år.

Men nu har Trosa rederi, genom delägaren Magnus Scherp, sagt upp avtalet.

– Det finns en klausul där endera parten kunde anhålla om att avsluta avtalet i förtid, om det fanns goda skäl till detta. Och han valde att gå på den möjligheten, säger Sara Fältskog Eldros, kultur- och föreningschef i Trosa kommun.

 Vad för goda skäl?

– Framförallt var det svårigheter att bedriva verksamheten, samtidigt som man har annan parallell verksamhet i eget företag, säger Sara Fältskog Eldros.

Enligt Magnus Scherp fick han ett annat uppdrag som tog mycket tid.

– Jag kände att det blev för mycket helt enkelt. Det var mycket som ändrades när jag tog över, som inte fick göras på samma sätt som tidigare. Det var bland annat sophantering och vatten. Det blev helt enkelt för tungrott, säger Magnus Scherp.

Under tisdagen skrev Trosa kommun ett avtal med Apelago om att driva Kråmö skärgårdsbys verksamhet under tre år.

– Det nya avtalet är kortare och ska inte sträcka sig mer än tre år. Det är för att säkra att uthyrning av stugor, det är väldigt eftertraktat att hyra stuga där ute, menar Sara Fältskog Eldros.

Under den nya avtalstiden ska kommunen se över möjligheterna av att bedriva verksamhet på Kråmö.

– Dels är det ett naturreservat som ligger långt från land, dels finns det väldigt stora upprustnings- och investeringsbehov på ön. Det ligger helt på Trosa kommun och vi måste se hur vi ska hantera den frågan, säger Sara Fältskog Eldros.

 Kan det bli tal om att sälja hela ön?

– Vi är nollstäda inför vad utredningen kommer att komma fram till. Vi kanske måste stänga vissa stugor om de är för dåligt skick. Sådana saker kommer vi att komma fram till, när vi gör utredningen, säger Sara Fältskog Eldros.

Enligt ett pressmeddelande från Trosa kommun var det många som var intresserade av att driva skärgårdsbyn.

”Det är många intressenter som hört av sig men Apelago är vårt förstahandsval. De har en stark organisation med bred kompetens inom bland annat besöksnäring och sjötransporter”, säger Kerstin Tibbling, produktionschef Kultur-, fritids-, teknik- och servicekontoret, i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Grimstedt