Nytt bårhus på Kullbergska underlättar för personalen

Än har inte sjukhusets nya bårhus tagits i bruk, men under måndagen invigdes de nya rymliga lokalerna vars hjälpmedel kommer att förbättra personalens arbetsmiljö avsevärt.

26 februari 2018 19:15

En trappa ner från apoteket på Kullbergska finns ingången till det nya bårhuset. Där kommer man in till ett väntrum innan visningsrummet där man kan ta ett sista avsked av den avlidne.

En milt mandelgrön fondvägg är i blickfånget, ljusstakar finns att tända och på väggarna hänger rofylld vacker konst. Två gråa soffor ramar in det podium på vars plats kistan placeras.

Annbritt Wall är enhetschef för laboratoriemedicin där bårhuset ingår. Hon tycker att lokalerna är ett rejält lyft, både för personalen och för anhöriga som ska ta avsked av sina nära och kära.

‒Här kan man få ett värdigt avslut. Många tycker att det är otäckt med bårhus, men det är en del av livet.

Går man vidare efter visningsrummet kommer man till ett tvagningsrum med ett stålbord i centrum, något som inte fanns i det gamla bårhuset. Inför exempelvis en muslimsk begravning ska den avlidne genomgå en tvagningsceremoni och svepas och det finns nu möjlighet till för de anhöriga.

I svepningsrummet kan personal från begravningsbyråer svepa och lägga den avlidne i sin kista och det ligger alldeles intill den breda korridor där kylutrymmet finns.

Bakom tolv ståldörrar finns plats för sammanlagt 44 avlidna och kylarna håller 8 grader.

‒Tidigare har vi haft 20 platser och det hände att det blev fullt, konstaterar Annbritt Wall.

Hjälpmedel och lyftar för att förflytta kistor och bårbrickor finns på plats för att underlätta hanteringen.

En av dem som gästade invigningen var begravningsentreprenör Hans Andersson från Östlunds begravningsbyrå och han är nöjd med de nya lokalerna.

‒Det är så modernt och fint och kommer att underlätta mycket.

Han får medhåll av Andréas Wikström som är transportledare på sjukhuset.

‒Det är mycket ljusare och fräschare och bra mycket större. Det kommer även att bli smidigare för begravningsbyråerna som sköter visningarna.

Nya bårhuset

Den totala kostnaden för bårhuset inklusive inventarier är 19,7 miljoner kronor.

Det nya bårhuset är 255 kvadratmeter och byggstart skedde i maj 2017.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson

Ämnen du kan följa