Nytt koncept ska locka fler till gala

Få Vingåkersbor har lockats till kommunens gala och stipendieutdelning på Båsenberga. Nu vill man prova ett nytt och mer folkligt koncept.

3 april 2019 08:00

På Vingåkersbanketten prisas varje år kommunens stipendiater och pristagare, som kulturstipendiat och Årets stöttepelare. Festligheterna har ägt rum på Båsenberga hotell strax utanför Vingåkers tätort och för den som velat delta har möjligheten funnits att köpa biljett till evenemanget.

Men det är få Vingåkersbor som visat intresse, och under senare år har antalet besökare minskat. Bland deltagarna har kommuntjänstemän och politiker dominerat, vid sidan av pristagarna själva och deras respektive.

Nu vill man förnya sig i hopp om att locka fler. Kommunstyrelsen väntas på måndag ge tjänstemännen i uppdrag att ta fram ett nytt koncept för Vingåkersbanketten.

Kommunens upplevelsechef Johan Tranquist förklarar att man tänker sig både en ny lokal och ett lägre pris.

– Folkets park skulle kunna vara ett alternativ, säger han.

Med lägre inträde och enklare mat än i dag hoppas Tranquist att fler ska vilja komma. Han vill också bjuda in populära artister till evenemanget.

– Man kan ha någon typ av buffé, det ska vara lite mer öppet och man ska inte behöva klä upp sig. Det ska bli lite mer folkligt framför allt, säger Johan Tranquist.

Av underlaget till kommunstyrelsen framgår att utvecklingen av Vingåkerskonceptet ska ske inom befintlig budget. Men genom att hålla nere biljettpriset hoppas man kunna "öka deltagarantalet avsevärt".

Tanken är att en ny variant av Vingåkersbanketten ska kunna prövas redan i år – utdelningen av priser och stipendier sker i november.

Förslaget med närmare detaljer om hur den nya upplagan av banketten ska se ut ska vara färdigt senast den sista maj, enligt förslaget till beslut.

På den senaste Vingåkersbanketten i november 2018 deltog drygt 40 personer. Då hyllades bland andra årets eldsjäl, Vingåkers second handförening. Årets stöttepelare var Thomas Widén.

Vingåkersbanketten arrangerades för första gången 2009.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johannes Tångeberg

Ämnen du kan följa