"Ödehusets" öde utreds av kommunen

Hur länge får en fastighet förfalla? Det frågar sig en Vingåkersbo som reagerat på att ingen gör något åt ett "ödehus" i centrala Vingåker.

20 augusti 2019 19:45

Fastigheten på Sävstaholmsvägen är ett av flera hus som kommunen arbetar med att få bukt med. Trädgården är igenväxt och har nedfallna träd, fönstren saknas och det ligger skräphögar lite här och där.

– Vi utreder juridiskt vad vi kan göra. Lagstiftningen är för svag för att komma åt det här. Det är svårt att klämma åt fastighetsägarna, säger Tony Ljungberg på samhällsbyggnadsnämnden.

Det finns flera fall med "miserabla" fastigheter i Vingåker, enligt Ljungberg. Ibland är de bebodda och då är ärendena mer komplexa.

– Det är lättare om ett hus står helt öde. Det är svårt med notoriska samlare.

Enligt Vingåkersbon som reagerat på "ödehuset" i centrum så har det varit ett vackert hus som nu blivit ett tillhåll för vem som helst. Det ser ut som en soptipp med murkna träd som riskerar att falla ut över förbipasserade. Hen ställer sig frågande till vad kommun, polis och myndigheter gör åt situationen.

– Jag har förståelse för Vingåkersbor som tycker att vi inget gör. Det är svårt att få gemene man att förstå hur vi jobbar med det här, säger Ljungberg.

Han önskar en bättre lagstiftning. I dagsläget hjälper det inte att fastighetsägare bötfälls.

– Det här är ett allmänt bekymmer i alla kommuner i Sverige.

En åtgärd kan vara att kommunen städar upp på ägarens bekostnad. Men efter en tid kan det vara lika rörigt igen.

– Det finns sällan några pengar och då blir det på skattebetalarnas bekostnad i slutänden, säger Ljungberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Järperud 0150-728 83