"Hundra procent ekologiskt fungerar inte"

Företagare på landsbygden, i Lista och Öja, bjöd under måndagen två miljöpartister till "kvartssamtal" kring miljöfrågor som engagerar dem och påverkar deras verksamhet.De ville helt enkelt framföra: "så här fungerar det för oss och så här skulle vi vilja ha det i framtiden."

DRAG-Bonde-140804-VK.jpg

DRAG-Bonde-140804-VK.jpg

Foto:

Öja2014-08-04 20:50

Därför var miljöpartisterna och riksdagsledamöterna Gunvor G Ericson och Helena Leander, bosatta i Katrineholm respektive Eskilstuna, på plats.

– Jag är här för att lyssna med stora öron sa Gunvor G Ericson. Jag är inte specialist på skogsbruks- och jordbruksfrågor, eftersom jag sitter i socialförsäkringsutskottet. Men frågorna tillhör naturligtvis mitt uppdrag som enda sörmländska riksdagsrepresentanten för MP.

Helena Leander sitter däremot i miljö- och jordbruksutskottet, dock som representant för Uppsala län, eftersom hon studerat där.

Lars Wigren som driver Vargarns gård och är aktiv i Rekarne Bioenergi AB, Per-Ola Lisjö som är mjölkbonde vid Böcklinge gård och Alf Karlman, miljöpartist bosatt i bygden, hade bjudit in.

Första stoppet under måndagens rundtur var vid Rekarne Bioenergi AB:s flisanläggning i Skogstorp som under fem säsongen försörjt Skogstorpsskolan med värme genom att ta vara på bygdens egna råvaror, toppar och grenar, efter skogsavverkning.

– Det känns som ett väldigt intressant sätt för kommunen att fasa ut oljan som värmekälla, kommenterade Gunvor G Ericson efter besöket där.

Nästa stopp var hos lantbrukare Per-Ola Lisjö, Böcklinge, som har 220 hektar brukad jord, varav ca 50 hektar betesmark (spannmål och vall), 80 mjölkkor och 150 ungdjur.

– Jag har drivit gården som enskild firma sedan 1993 då min far dog. Innan dess var jag delägare. Jag har en anställd idag, berättar han.

Hur fungerar det?

– Bra, eftersom jag lägger ner enormt mycket egen arbetstid. Jag har räknat ut att det blir omkring 300 timmar i månaden, om än till låg timpenning. Och bra eftersom jag valt att inte följa alla riktlinjer för att få kalla mig ekologisk mjölkbonde – även om min verksamhet är så nära naturen och djuren det bara går. Men hundra procent ekologisk odling fungerar inte som jag ser det.

Varför då?

– Det blir sjunkande skördar, sämre avkastning och ibland läcker ekologisk odling ut mer i naturen än den form jag använder. Jag tillför inte mer mineralgödsel (som MP inte vill att man använder) än jag behöver. Många gånger klarar naturen detta på egen hand. Och när det gäller korna så är de så framavlade i dag att jag kompletterar med foder med rätt proteiner som gör att de mår bättre och även producerar mer mjölk.

Gunvor G Ericson var förstås inte inne på samma linje, utan sa att hon träffat många ekologiska bönder som tycker det fungerar utmärkt för dem.

Efter besöket på Böcklinge gick turen vidare till Sanna Nilssons Dressyrcenter som ligger längs väg 230 och avfarten in mot Vargarn gård.

Se mer om Gunvor G Ericsons och Per-Ola Lisjös konversation på ekuriren.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om