Brygger prisat öl i ombyggt garage

Gillar man att baka bröd, då ligger det nära till hands att brygga eget öl. Det tycker Åsa Holm som tillsammans med sambon Henrik vunnit pris i "Sörmländska mästare i hembryggning 2020".

"Vi slog upp en mellanvägg i garaget", berättar Åsa som tillsammans med maken Henrik driver Röda kattens bryggeri.

"Vi slog upp en mellanvägg i garaget", berättar Åsa som tillsammans med maken Henrik driver Röda kattens bryggeri.

Foto: Privat

Öl & vin2020-07-30 23:03

Det var en American Brown Ale som i juni lyftes fram av domarna i Eskilstuna Ölkultur som en värdig tredjepristagare. Drycken hyllades för ”den fruktiga humlen som var fylld med tropisk frukt och backades upp av den fylliga malten.” Bland aromerna fanns också inslag av karamell och choklad.

Paret Holm, som driver Röda kattens bryggeri, är medlemmar i Sköldinge Ölkultur och har bryggt öl i tre år. Två gånger tidigare har deras ölsorter vunnit priser inom föreningen.

– Vi har alltid tyckt att öl är gott och har varit på olika provningar innan vi började göra eget, säger Åsa.

Hon är väldigt förtjust i att baka bröd och efter år som bryggare konstaterar hon att tillvägagångssättet påminner om varann: i bägge fallen utgår man från ett recept med olika mängder ingredienser.

Paret började brygga hemma i tvättrummet med en 15 liters hink som kärl.

– Det var ganska meckigt att vara där för bryggning kräver ju en del grejer, till exempel både malt och humle.

Efter ett år flyttade de hobbyn till garaget som var stort nog att delas av med en mellanvägg.  

Det är viktigt med bra temp när man brygger?

–Ja. Henrik är mekaniker i botten så han har fixat temperaturstyrning i kylskåpet i garaget.  

En ale ska till exempel ha en lite varmare jästemperatur än lageröl, och styrningen av temp kan Åsa och Henrik göra på distans. Annat var det under tiden i tvättrummet. Då fick de brygga en ale i 25-gradig värme eftersom det var så varmt ute den sommaren.

– Den blev faktiskt ganska god ändå.

Känner ni extra mycket för någon sort ni bryggt?

– Nja, vi tycker om det mesta, vi har gjort lager och IPA och mörka stauts. Så här års är det trevligt med en ljus lager eller en humlig american pale ale APA, det är gott med mycket humle i.  

Åsa tycker att det är roligt att brygga med mycket humle, då händer det saker hela tiden i bryggprocessen, det kallas för humlegivor. Sista halvtimmen i koket kan man tillsätta humle var femte eller var tionde minut.

– I söndags bryggde vi en ale med humle från Nya Zeeland. En ljus lättdrucken öl, åt IPA-hållet. Sommardricka, kan man säga.

Tips till andra som vill börja brygga?

– Det bästa är om du känner någon som brygger så kan du prova och se om det är något för dig. Så gjorde vi. Vi köpte också alldeles i början ett färdigt kit med humle, malt och ett recept vilket är bra om du känner dig osäker.

– Sedan handlar det om att våga. Och det är en fördel att ha någon att rådfråga om det går fel eller du behöver tips

Hur ser era misslyckanden ut?

– I början var vi lite wild and crazy, hur svårt kan det vara, liksom. Vi satte ihop några egna recept som man ju gör när man bakar en bulle. Det blev inte alltid så bra.

Men med tiden har paret lärt sig att utgå från olika grundrecept och sedan modifiera dem.

– Vi har också ett dataprogramBeersmith, där vi lägger in recepten. Programmet talar om vilken färg det blir, nivå på beskheten och så.  

På så sätt kan man ha koll på vad man är på väg att brygga och kan undvika obehagliga överraskningar.

Bästa ölet som ni skapat?

–Svårt att säga, många har varit goda. Vi gjorde en lager som vi kallar Warbro Citra med mältade korn från Warbro kvarn. Den ska vi nog göra igen.

Tar ni något från naturen direkt?

– Inte jättemycket men nu har vi gjort en hallonsmoothievanilj-ipa. Den är med mjölksocker och blir lite simmig, i den finns både hallon och blåbär. En iskall sån är inte fel en varm sommardag.

Planen är att brygga hemma en hel del i sommar, allra helst i coronatider då Åsa och Henrik ändå är hemma och kan hålla koll på temperaturer och jäsningsprocesser.

Åsa och Henrik Holm

Bor: Sköldinge. Familjen består också av en dotter, snart 16 år och en son, 18 år.

Gör: Åsa är speciallärare på Lindengymnasiet, Henrik mekaniker på SKF i Katrineholm.

Började brygga: För tre år sedan. Kallar sitt bryggeri Röda kattens bryggeri och är medlemmar i Sköldinge Ölkultur med 80 medlemmar.  

Aktuella som: Vann tredje pris i "Sörmländsk mästare i Hembryggning 2020" i juni med sin American Brown Ale (innehåller malt som smakar choklad och amerikansk humle som smakar tropiska frukter).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!