"Oliver!" tar plats i Kolhuset

Kolhusteatern är i gång för fullt med repetitioner inför sommarens premiär på musikalen "Oliver!".

Charles Dickens klassiska berättelse om barnhemsbarnet Oliver Twist skrevs redan på 1830-talet men är fortfarande rykande aktuell, säger regissören Tomas Bergh.

21 januari 2019 19:03

En ensemble på över 30 personer, massor av kostymer och Kolhusets miljö som passar prefekt till Lionel Barts musikal "Oliver!" - förutsättningarna är goda för att sommarens musikalsatsning i Hälleforsnäs ska bli en storslagen historia.

– Det blir en stor show, långt ifrån minimalistisk. För mig är "Oliver!" musikalen som Kolhusteatern har gått och väntat på, säger Tomas Bergh.

Efter att ha varit med i de tre senaste årens produktioner som aktör, regiassistent och ena halvan av en regissörsduo tillsammans med Jesper Bengtsson, är det dags för honom att regissera på egen hand.

Tomas Bergh vill verka för att Kolhusteatern på allvar blir en sörmländsk angelägenhet. Auditionerna till årets föreställning har därför genomförts på flera orter, Flen, Eskilstuna och Katrineholm. Rollerna är besatta med proffs och amatörer från hela Sörmland och Stockholm. En del är nya ansikten i Kolhusteaterns ensemble, andra har varit med tidigare.

Nu väntar ett drygt halvår av repetitioner på de tre orterna innan det är dags för premiär den 19 juli.

Även bland dem som arbetar bakom scenen finns nya namn. Till exempel är koreografen Cia Ronach, som bland annat gör koreografi år Katrineholmsrevyn, engagerad.

– Hon har mycket uttrycksfulla lösningar i sin koreografi. Det är en konst att i dans kunna förmedla känslor, men det är vad jag har sett i det som Cia Ronach gör, säger Tomas Bergh.

Tillsammans med henne och kapellmästaren Dan Jiseis orkester, Björn Lagerströms scenografi och Linnea Tillmans kostymer, hoppas Tomas Bergh att ensemblen ska göra något riktigt minnesvärt av Lionel Barts musikal.

– Den innehåller några verkligt fantastiska nummer och massor av jättebra musik. För mig är det viktigt att man vill berätta något, och det kan vi gör med "Oliver!". Den handlar om utsatta barn, kriminalitet, och fattigdom, men också kärlek och styrkan att kunna slå sig fram och stå för vad man tro på, säger Tomas Bergh.

Oliver!

Musikal av Lionel Bart baserad på Charles Dickens roman "Oliver Twist".

Regi: Tomas Berg.

Medverkande: Loke Åström och Charlie Sköld, Henrik Backman, Josephine Thunell, Gustav Karlsson, Paulina Lind, Emma-Karin Maurin, Örjan Boberg, Per Ådin, Jannica Lundm Catharina Nord med flera.

Koreografi: Cia Ronach.

Scenografi: Björn Lagerström.

Kostym: Linnea Tillman.

Kapellmästare: Dan Jisei.

Rekvisita: Gustaf Deticek Svensson.

Spelas i Kolhuset i Hälleforsnäs sommaren 2019. Premiär den 19 juli.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa