Oppositionen hade ingen aning om byggplanerna

Avtalet som ger Tegelstaden bygg möjlighet att bygga höghus på Söder fick grönt ljus på kommunstyrelsens möte. Fyra partier reserverade sig.

26 mars 2020 19:12

Markanvisningsavtalet mellan kommunen och Tegelstaden bygg antogs under onsdagens kommunstyrelsemöte. Västerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna begärde återremiss och reserverade sig mot beslutet.

– Det handlar inte om bostäderna i sig, utan om processen. Vi i oppositionen har inte varit informerade om de här planerna, handlingarna fick jag kvällen innan mötet. Majoriteten hade en pressträff innan man informerade oss i kommunstyrelsen om vad som är på gång, säger Tony Rosendahl (V).

Avtalet är undertecknat den 16 mars, så det fanns gott om tid att informera, enligt Rosendahl. Han har obesvarade frågor om naturvärden, fördelningen mellan bostadsrätter och hyresrätter och om hur valet av entreprenör gått till.

– Det är en så pass stor sak. Man måste sätta sig in i ärendet innan man fattar ett beslut. De hade ingen föredragning med möjlighet att ställa frågor heller.

Bortsett från processen är Rosendahl positiv till bostadsbyggande, särskilt i form av hyresrätter.

– Ur ett miljöperspektiv så är en förtätad stad med kortare avstånd mer energieffektivt, än att man breder ut och skapar längre transportsträckor.

Joha Frondelius (KD) är positiv till bostadsbyggande men kritisk till hur ärendet har behandlats och avtalets utformning, där man är knuten till en viss entreprenör i två år. Han vill att man tar hänsyn till solljuset för de villorna i området. 

– På någon timme ska vi ta ett beslut som vi inte vet något om. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Järperud