Oro på bostadsmarknaden i Stockholm gör avtryck i länet

Oron för lägre priser på bostadsmarknaden i Sveriges storstäder ger ringar på vattnet som når övriga landet. I Eskilstuna, Strängnäs och Mariefred ser mäklare att köparna blivit allt mer försiktiga samtidigt som priserna stagnerat.

8 november 2017 13:28

Under tisdagen presenterade Fastighetsmäklarförbundet i samarbete med Valueguard mäklarpanel en undersökning som visar att allt fler fastighetsmäklare, fyra av tio, tror på en prisnedgång på bostadsmarknaden de kommande tre månaderna. Varannan tror på stillastående priser. Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, kommenterade resultatet som en tydlig markör för var marknaden är på väg och sa att det skapat en oro i framför allt Stockholm och Göteborg.

I Eskilstuna, Strängnäs och Mariefred känner mäklarna inte samma oro. Däremot ser de hur utvecklingen i storstäderna gör avtryck även här.

– Det har vi sett sedan i somras egentligen. Det har varit en mer försiktig och avvaktande marknad med långsammare budgivningar, säger Torbjörn Larsson, kontorschef och vd på Fastighetsbyrån i Eskilstuna, Strängnäs och Mariefred.

– I dag när vi tar in objekt måste priserna anpassas efter vad spekulanterna och köparna är villiga att betala, säger han.

Går man tillbaka ett halvår kunde man få första budet på första visningsdagen men nu tar det någon vecka.

Carina Lorentzon som är fastighetsmäklare och kontorschef för Skandiamäklarna i Eskilstuna tycker inte att det är något konstigt att priserna på marknaden är något lägre så här års. Enligt henne burkar det se ut så i slutet av året.

– Det är väl ganska naturligt. Man börjar tänka på att man ska vara ledig och det finns inte lika många hus till salu. Det har alltid varit så, precis som att det tar ett tag i januari innan marknaden kommer i gång igen, säger Carina Lorentzon.

Däremot ser hon, precis som Torbjörn Larsson, att köparna sedan en tid tillbaka tar mer tid på sig.

– Går man tillbaka ett halvår kunde man få första budet på första visningsdagen men nu tar det någon vecka, säger Carina Lorentzon

Hon menar att det beror på att säljarna har blivit fler medan antalet köpare är mer konstant.

I Strängnäs har priserna inte gått ner men däremot stagnerat, enligt Lisa Bagge, fastighetsmäklare för Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Strängnäs.

– Det är svårt att säga helt hundra vart vi är på väg. Vi har vissa objekt som går bra medan andra ligger kvar eller går ner i pris, säger Lisa Bagge.

Eventuella trendbrott brukar börja i storstäderna, det är mäklarna överens om, och därför håller de ett extra öga på Stockholms bostadspriser. Men som det ser ut nu tror de inte på några drastiska prisfall på marknaden här.

– Eskilstuna och Strängnäs har alltid haft en inflyttning från Stockholm beroende på att det är för dyrt i Stockholm och man hittar inte de man vill ha. Kommunerna ligger starkt och vi kan vara trygga i att vi alltid kommer att ha ett sug från Stockholm, säger Torbjörn Larsson på Fastighetsbyrån.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Svansbo