Det var alltså i tisdags som djurskyddskontrollanter i sällskap med polis besökte en gård efter en orosanmälan. Distriktsveterinär tillkallades och beslut togs sedan om att omedelbart omhänderta och avliva djuren.
Enligt uppgifter från en sluten facebookgrupp som SN tagit del av, protesterade djurhållaren ljudligt mot beslutet. Enligt Henrietta Schönenstern, enhetschef för landsbygdsutveckling och vilt, ska kvinnan ha informerats om möjlighet till överklagan av beslutet.
Carina Alfvén, jurist specialiserad inom hästjuridik, menar att dessa typer av fall är relativt vanliga.
– Tyvärr är det så. Men man avlivar aldrig ett friskt djur, länsstyrelsen går inte egenmäktigt in och dödar djur utan det är veterinär som bedömer detta.
Hästarna i fråga hade drabbats av fång, en inflammation i hoven som i långt gångna fall leder till ett obotligt lidande för djuren.
Dock händer det att beslut har fattats på felaktiga grunder enligt Carina Alfvén:
– Jag har sett flera fall där man har gjort felbedömningar. I sådana fall kan det vara aktuellt med ekonomisk ersättning till djurhållaren om det visar sig vara så. Hästarna är som sagt avlivade, så de går ju naturligtvis inte att få tillbaka.