På måndagen blev en kvinna i 90-årsåldern av med 15 000 kronor efter att ha givit sitt kort och kod till en person som påstod sig vara utsänd av säkerhetspolisen.
I maj blev två Nyköpingsdamer i 80- respektive 90-årsåldern lurade att lämna ifrån sig kort och koder till en "bankman" som sagt att korten ska bytas ut.
I februari lurades en kvinna i Oxelösund av en "bankman" som påstod att någon försökt ta ett lån i hennes namn och att han därför behövde hennes kort och kod för att förhindra bedrägeri.
Coronavåren 2020 hittade bedragarna nya sätt att lura till sig koder och kontouppgifter. Då gick polisen ut med en varning efter att äldre kontaktats av personer som påstod att de arbetade med smittspårning. Brottsoffret skulle ligga in med sitt bank-id för att få hem skyddsutrustning.
Ann-Helen Lindeborg arbetar med utredningar på Nyköpingspolisens bedrägerirotel. Hon låter lite uppgiven. Det tycks omöjligt att få stopp på den här typen av brott.
– Polisen informerar och det skrivs artiklar och görs radio och tv-inslag. Jag vet inte vad vi kan göra för att förebygga mer. VI kan ju inte förbjuda människor att öppna dörren. Men man ska aldrig aldrig aldrig lämna ifrån sig kort och koder.
Det är svårt att sätta dit bedragarna, säger hon. Övervakningsfilmerna från bankomater är sällan användbara. Det krävs mycket för att identifiera en person med munskydd och luvtröja.
– Men har de varit inne i bostaden kan vi söka efter DNA-spår, säger hon.