18-åring fortsatt misstänkt för mordbrand

Den 18-årige mannen som anhölls efter branden på Migrationsverket i lördags släpptes under söndagen. Han är skäligen misstänkt för mordbrand.

Övrigt2018-03-05 16:13

Det var i lördags som en brand bröt ut i en källare på Migrationsverket i Flen. Byggnaden fungerar som ett asylboende.

En 18-årig man greps och anhölls under lördagen.

‒Han släpptes kvart i fem på söndagen. Vi bedömer att han är skäligen misstänkt, men han är inte misstänkt på sannolika skäl vilket krävs för en häktning. Det har gjorts vissa beslag i anslutning till brottsplatsen som ska skickas på teknisk analys. Vi får se vad det ger och om det stärker eller försvagar misstankarna, säger åklagaren Lukas Tigerstrand.

Då det ser ut att ha funnits en spridningsrisk står rubriceringen mordbrand kvar.

‒Polisens tekniker har varit på platsen och har tittat på brandorsak och spridningsrisk och vi har inte fått det färdiga protokollet än. Men den preliminära bedömningen från räddningstjänsten var att det fanns en spridningsrisk, säger Lukas Tigerstrand.

Vet ni vad orsaken till branden var?

‒Vi vet inte exakt hur branden startade, däremot finns det indikationer på att den inte har startat av naturliga skäl. Polisen kommer också att förhöra personal på plats som har gjort iakttagelser och höra en del vittnen, säger Lukas Tigerstrand.

Den misstänkte 18-åringen nekar till brott och säger att han inte alls var inblandad i branden.

Polisavspärrningarna runt den misstänkta brottsplatsen hävdes vid femtiden på söndagseftermiddagen. Ingen skadades vid branden.

Den 18-årige mannen åtalades förra veckan, misstänkt för bland annat grov skadegörelse på Kullbergska sjukhusets akutintag. Han fördes till sjukhuset efter att ha skadat sig när han slog sönder en fönsterruta på Migrationsverket. På sjukhuset vägrade han att sys och han slog sönder fönsterrutor och en telefon. Mannens bärsärkagång beräknas kosta 35 000 kronor att åtgärda.

‒Jag är inte ansvarig för den utredningen, men jag har naturligtvis fått information om de tidigare händelserna. Jag förstår att det är intressant, men vi vill inte diskutera de händelserna närmare i nuläget, säger Lukas Tigerstrand.

Branden bröt ut i en byggnad där det nyligen skett skadegörelse mot brandteknisk utrustning. Vakter har därför varit på plats dygnet runt de senaste dagarna.

När tidningen besöker Migrationsverket på måndagen kan man fortfarande känna lukten av rök i byggnaden där branden bröt ut. Byggnaden fungerar som ett asylboende och flera av de boende står utanför. De berättar att de satt i en annan del av samma hus och åt lunch när branden startade.

‒Alla sprang ut från matrummet, och polisen och brandkåren kom. Jag har inte kunnat sova på två nätter för att det har luktat så mycket rök, det luktar rök i varje rum, säger en av de boende som inte vill att hans namn ska publiceras i tidningen.

Två väktare fördes till sjukhus efter att ha andats in rök. De båda väktarna är nu tillbaka i tjänst.

‒De åkte in för observation men det visade sig att ingen av dem var i behov av vård. En av dem kom tillbaka redan i lördags, berättar Per Bäckström, säkerhetsansvarig på Migrationsverket i Flen.

De två väktarna tog sig in i källaren och påbörjade släckningsarbetet innan räddningstjänsten kom.

‒Väktarna berömdes senare av räddningstjänsten som sa att de hade gjort ett jättejobb. Enligt räddningstjänsten förhindrade de ytterligare spridning, säger Per Bäckström.

Väktarna befann sig redan på plats i byggnaden.

‒Vi har haft stationärbevakning där sedan i fredags, så det har varit väktare där dygnet runt. Vi har haft skadegörelse i brandteknisk utrustning och därför beslutade jag att de skulle vara där, säger Per Bäckström.

Enligt honom har stämningen efter branden varit lugn.

‒Vi samlade ihop samtliga asylsökande i byggnaden för att prata om det som hade hänt. Som vi upplever det har det inte varit någon oro efter det, säger han.

Skadegörelse, bland annat på brandteknisk undersökning, är något som har skett flera gånger hos Migrationsverket i Flen.

‒Det beror bland annat på att en del av de som röker inte är vana vid och har respekt för de regler vi har mot att röka inomhus, säger Per Bäckström.

‒Det är ett faktum att det här är ett fortlöpande problem vi har. Vi gör så gott vi kan för att informera och förklara om detta, säger Stefan Grabos, enhetschef på mottagningen som ansvarar för asylboendet.

Byggnaden där branden bröt ut kommer att bevakas av väktare tills dess att skadorna på ett larm i byggnaden är lagat.

‒Vi har jobbat hela dagen med det här. Vi tar det på största allvar och tittar på vad som kan förbättras och hur vi går vidare efter det här, säger Per Bäckström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!