I samband med att Eskilstuna Fabriksförening för tio år sedan firade sitt 160-årsjubileum gjorde arkivarien Bror-Erik Ohlsson en sammanställning av föreningens historia. I den kan man läsa att EFF bildades av personer som drev fabriker i Eskilstuna på 1840-talet. Vid det första styrelsemötet 1847 valdes fabrikören C.L. Björk till ordförande.
Föreningen sysslade under de första decennierna med olika typer av frågor. Lärlingar som ville bli gesäller visade upp sina gesällprov för föreningen. Gesäller som ville antas som fabriksidkare visade upp sina mästerstycken.
Föreningen uppmanade stadsfiskalen att föra arbetare som försummade arbetet genom spatseringen till domstolen. EFF ville även att fabrikörer som tog arbetare från en annan medlem av fabriksföreningen skulle straffas med böter.
1864 blev föreningens verksamhet vilande. De mäktiga fabrikörerna och handelsmännen fortsatte dock att styra och ställa i Eskilstuna ända tills folkrörelserna började göra sig gällande i slutet av 1800-talet. 1890 bildade småfolket en allians som lyckades besegra fabrikörernas riksdagskandidat. Samma år hade Eskilstuna-Kuriren startats i syfte att ge röst åt småfolket.
Fabrikörerna kunde inte låta saken bero utan blåste nytt liv i fabriksföreningen, denna gång med ingenjören Knut Söderblom som ordförande. En trivsam klubblokal anskaffades där man kunde läsa både svenska och utländska tidningar. Fabriksföreningen ägnade sig vid den här tiden också mycket åt de världsutställningar som ägde rum på olika håll i världen. 1891 deltog till exempel 14 medlemmar i den stora Chicagoutställningen.
Föreningens medlemmar gick även med i SAF eller verkstadsföreningen för att få större möjlighet att stå emot ökade krav från arbetarorganisationerna. 1910 gav EFF stöd åt 4000 arbetare för att de skulle kunna undersöka sig för tuberkulos. 1913 blev låsbolagets direktör August Stålberg ordförande för EFF. Han hade dessförinnan under lång tid varit ordförande för den dåvarande kommunstyrelsen, drätselkammaren.
1933, under världsdepressionen, hade föreningen tre extra sammanträden utöver de två stadgeenliga. 1940, när andra världskriget hade brutit ut, kallade man till två extra möten för att bland annat delta i insamlingen av medel till luftvärn för Eskilstuna. 1944 uppgick antalet medlemmar till 110, vilket är samma antal som i dag.
Praktiskt taget alla mer framträdande företagsledare i Eskilstuna har under de senaste 100 åren varit styrelseordförande eller ledamot i fabriksföreningens styrelse. EFF har fortsatt att driva företagens gemensamma frågor.
‒Det är näringslivsfrågor, det är samhällsfrågor, det är kompetensfrågor. Det är infrastruktur. På ett sätt är frågeställningarna mycket desamma, men i dagens skepnad, säger Michael Rydell, ordförande för EFF.
Källa: Bror-Erik Ohlsson: Eskilstuna Fabriksförening 160 år: Tillbakablick på de första hundra åren.