46 procent ska bli först 40 och sedan 30

Från och med i höst ska Eskilstuna energi och miljö lägga in en växel på att få ned andelen sopor som går direkt till förbränningen.Några menar att den offensiven redan inletts, men det är inte sant, menar Vesa Hiltula, återvinningschef på Esem.

Jag ser helst att alla gör ett medvetet val och sopsorterar, säger återvinningschefen Vesa Hiltula. Men hjälper inget annat får vi väl höja kostnaderna, kanske rent av göra dem trippelt så dyra.

Jag ser helst att alla gör ett medvetet val och sopsorterar, säger återvinningschefen Vesa Hiltula. Men hjälper inget annat får vi väl höja kostnaderna, kanske rent av göra dem trippelt så dyra.

Foto: Andersson Mikael

Övrigt2018-01-07 06:06

Det är några stycken i Eskilstuna som har hittat ett meddelande från Eskilstuna energi och miljö att man behöver tänka på hur man förpackar hushållssoporna.

Meddelanden som avslutas med orden: "Vid upprepade felaktigheter kan vi komma att debitera dig enligt gällande renhållningstaxa".

‒Vi ser inte detta som någon egentlig varning, det är mer en uppmaning, säger Vesa Hiltula och understryker att Eskilstuna tillhör världseliten på att sopsortera.

‒Visserligen är det fortfarande mellan två och tre procent som gör det aktiva valet att inte sopsortera alls. De betalar hellre den dubbla avgift som vi debiterar. Lite märkligt är det att man håller fast vid det beslutet trots att vi erbjuder alla att åtminstone sortera matavfallet.

‒Men jag är övertygad om att vi är bland de bästa i världen ändå.

Eftersom nu målet är att i första hand få ned den där andelen som går till förbränning från 46 till 40 i första hand och helst vidare ned till 30 i steg två så är alla som gör ett aktivt val att källsortera väldigt viktiga.

Vad krävs för att nå målet?

‒Att vi får ut informationen, svarar Vesa Hiltula. Tekniken har vi.

Allt som måste till nu är att det där som vi kanske omedvetet slarvar med helt enkelt upphör.

‒Om alla bara får klart för sig att klimathotet är på riktigt, och hjälper inte det får vi kanske ta och trippelhöja avgifterna.

Vesa vill helst att en korrekt sopsortering ska springa fram ur ett uppriktigt och medvetet val som var och en gör. Men hjälper inget annat så lägger återvinningschefen sin röst på att man skruvar på de där detaljerna som handlar om ekonomin.

Kanske kan man utforma det hela som en utmaning. Än så länge är Eskilstuna lite bättre på sopsortering än man är Strängnäs.

‒Men just Strängnäs har visat fantastiska resultat på avsevärt kortare tid än i Eskilstuna, slutar Vesa Hiltula. De är redan nu nere på en nivå där 50 procent går till förbränning.

Sophämtaren Mikael Skoog har inte ökat antalet varningar längs sina rutter:

‒Säg att 95 procent av alla gör rätt, sedan får man väl ha lite överseende just nu då med tanke på att det varit både jul och nyår.

Ett och annat sopkärl är fullt och kanske till och med överfullt.

‒Om det upprepas kanske vi lägger ut en lapp och uppmanar ägaren att man kanske behöver beställa ett större kärl. Men vi tömmer ändå, det gör vi.

Mikael nämner exempel på en kommun där man praktiserar nolltolerans, finns där minsta glipa mellan locket och själva kärlet på grund av en full tunna så får den stå kvar.

Vad varningarna anbelangar så är man alltid välkommen med sina synpunkter. Sophämtarens uppfattning måste inte stå oemotsagd.

‒Det kan ju vara så att du har skött dig och knutit till alla soppåsarna med dubbla knutar och att någon annan som passerat förbi har slängt något osorterat i din tunna.

‒Vi gör en notering om detta i så fall.

Det goda exemplet i Sverige

Återvinningschefen på Esem, Vesa Hiltula, hoppas att Eskilstuna och Strängnäs kan bli det goda sopsorteringsexemplet i hela Sverige. För åtta år sedan gick 100 procent av alla hushållssopor till förbränning i Eskilstuna. I dag är siffran nere på 46 procent. I Strängnäs har man nästan gjort samma resa men på snabbare tid, här är man nu nere på 50 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!