600 feriepraktikplatser att söka i Eskilstuna i år

Snart går startskottet för att söka de åtråvärda feriepraktikplatserna vid Eskilstuna kommunkoncern. Förra året var det över 2 000 sökande till de 600 platserna.‒Det är eftertraktat och det är positivt, säger feriepraktiksamordnaren Lina Johansson.

Helena Swärd, chef för rekryteringsenheten och Lina Johansson, feriepraktiksamordnare.

Helena Swärd, chef för rekryteringsenheten och Lina Johansson, feriepraktiksamordnare.

Foto:

Övrigt2018-01-23 21:30

Feriepraktikplatserna går att söka mellan den 1 mars och 31 mars på kommunens webbsida eskilstuna.se. Feriepraktik är en arbetsmarknadspolitisk insats för ungdomar födda mellan 1999 och 2002. Praktikanterna måste vara folkbokförda i Eskilstuna kommun.

‒Syftet är att ungdomarna ska få sin första kontakt med arbetslivet, skapa kontakter och få referenser för att komma ut på arbetsmarknaden, säger feriepraktiksamordnaren Lina Johansson.

96 procent av arbetsplatserna rekommenderar andra arbetsplatser att ta emot en feriepraktikant.

Nytt för i år är att asylsökande ungdomar måste ha arbetstillstånd. Precis som förra året uppgår antalet feriepraktikplatser till 600. Platserna finns inom Eskilstuna kommunkoncern.

‒Vi har många arbetsområden: De största är barnomsorg och fastighetsskötsel, men det är allt från badvakt till att vara med på sommartorget och visa upp kommunen som en attraktiv arbetsgivare, säger Lina Johansson.

I fjol uppgick antalet sökande till inte mindre än 2 116, vilket motsvarar cirka hälften av alla ungdomar i åldersgruppen. Feriepraktiken är även populär bland de arbetsplatser som erbjuder praktikplatserna.

‒96 procent av arbetsplatserna rekommenderar andra arbetsplatser att ta emot en feriepraktikant, säger Lina Johansson.

En feriepraktik är ett handlett sommarjobb under tre veckor. Praktikanten ersätter inte ordinarie personal.

‒I sin ansökan uppger ungdomen inom vilken tidsperiod man kan arbeta, inom vilket geografiskt område och inom vilket arbetsområde, säger Lina Johansson.

De som inte har haft feriepraktik tidigare har förtur fram de som har haft plats. I övrigt lottas platserna ut. Feriepraktikanterna är anställda av kommunen och får praktiklön. Årets lön är ännu inte färdigförhandlad.

‒Den är enligt kollektivavtal och förhandlas med Kommunal. Den kommer att vara färdig ungefär i slutet av april. Eskilstuna ligger bra till lönemässigt när det gäller feriepraktiken jämfört med andra kommuner, säger Lina Johansson.

Förra året tjänade de två yngre årgångarna 75:50 kronor per timme och de två äldre årgångarna 82:50. Tidigare har lönerna årligen höjts med ungefär 1,50 kronor per timme.

18-årige Axel Jennersjö gjorde förra sommaren feriepraktik inom hemtjänsten. Det har lett till att han fortsatt som timvikarie vid sidan av sina gymnasiestudier.

‒Jag skulle absolut inte ha sökt dit innan om jag inte hade fått den här platsen. Flera borde jobba i hemtjänsten för det är nyttigt. Det är bra att få komma ut och jobba, säger han.

Kommunen erbjuder även sommarjobb som innebär att man ersätter ordinarie personal. Det kommer i år att finnas över 800 sommarjobb för personer över 18 år. Förra året uppgick antalet till cirka 1 000.

‒Antalet lediga jobb inom kommunen totalt sett har minskat något. Utifrån det är bedömningen att vi kommer att få in något färre sommarjobb, säger Helena Swärd, chef för rekryteringsenheten vid Eskilstuna kommun.

‒Sedan kan vi aldrig veta exakt hur många det blir. Det kommer att komma in under hela våren.

Sommarjobben finns inom en mängd olika områden.

‒Vi söker framför allt medarbetare till vården och då kan man jobba som undersköterska eller vårdbiträde. Vi söker också till våra andra verksamheter. Man kan till exempel jobba som kock, fastighetsskötare eller lokalvårdare. Det finns möjlighet att jobba som personlig assistent och boendestödjare och även fritidsledare till vår kolloverksamhet, säger Helena Swärd.

Det är bra arbetsmiljö. Det är bra kollegor.

Abdullah Zaraa, 21, kom till Sverige för tre år sedan. Efter att ha studerat svenska började han förra året sommarjobba inom kommunens larmgrupp. Han är fortfarande kvar vid larmgruppen som timvikarie samtidigt som han studerar.

‒Det är bra arbetsmiljö. Det är bra kollegor. Om du inte förstår eller om du behöver hjälp är det bara att fråga, säger Abdullah Zaraa.

‒Man får bra erfarenheter med sig i livet, tycker jag.

Alla sommarjobben ►Så fungerar feriepraktiken för unga

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om