80 kommunkök kravmärks

Eskilstuna Nu satsar Eskilstuna ännu mer på ekologisk mat i skolorna. Alla kommunens dryga 80 tillagningskök ska kravcertifieras under 2014.

Övrigt2013-11-07 13:19

Ett av de köken ligger på Lundbyskolan. R edan nu köper de in runt 50 procent ekologiskt och kravmärkt. Kökschefen Annika Axelsson tycker att kravcertifieringen är väldigt viktig.

— Ja, verkligen, med tanke på alla kemikalier och gifter man kan hitta i mat, säger hon, medan hon skivar köttfärsrutor och fyller på salladsbordet inför dagens lunch.

Alla kommunens drygt 80 kök ska kravcertifieras. Att köken är tillagningskök är en viktig förutsättning.

— Man kan styra mer, och laga allt från grunden. Det minskar svinnet, och gör att man också får hitta lite annorlunda vägar. I stället för att stå och rulla massa pannbiffar gör man rutor, till exempel, säger Annika Axelsson.

Det innebär också ett lite annorlunda tänk, där man kikar mer på näringsvärdet.

— Gurka, tomat och isbergssallad, till exempel, där finns det inte mycket näring. Man kan kalla dem läppstift – ser snygga ut, men inte mer. Det finns mycket mer man kan göra med exempelvis rotfrukter, som är billigare, säger Axelsson.

Förutom kravcertifieringen ska kommunen starta en omlastningscentral.

— Där kommer vi i större utsträckning kunna handla direkt från producenterna, helst dem i närheten. Så vi köper in, lastar själva om varorna och kör ut dem till varje enhet. Vi kapar ett mellanled och slutar vara i händerna på de stora grossisterna som vi är i dag, vilket gör att vi kan köpa mindre volymer och minska svinn, säger Magnus Johansson (MP), kommunalråd.

Både han och Annika Axelsson är överens om att ekologisk mat inte nödvändigtvis är dyrare.

— Vi har jämfört med vår budget från tidigare år och det blir inte dyrare. Men man gör andra val, vettigare val, säger Axelsson.

— Det är inte heller tanken att det här ska spara pengar, vi vill höja kvaliteten, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om