"98 procent av alla snatterier anmäls aldrig"

Butiksstölderna kostar varuhusen och butikerna i Eskilstuna miljontals kronor varje år. I hela landet handlar det om varor för miljardbelopp som stjäls.

Mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att varor för mellan en miljon och en och en halv miljon stjäls på Ica Maxi varje år, säger butikschefen Peter Slagbrand.

Mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att varor för mellan en miljon och en och en halv miljon stjäls på Ica Maxi varje år, säger butikschefen Peter Slagbrand.

Foto:

Övrigt2018-04-05 07:31

Svensk Handel har gott om siffror och menar att stölderna kostar hela landets alla varuhus och butiker cirka 7,9 miljarder kronor, och att antalet brott som man har kännedom om är cirka 2 miljoner, vilket i sin tur ger en siffra på att ett brott begås var 18:e sekund.

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) slår fast i sin statistik som gäller för Eskilstuna, Flen och Strängnäs att antalet stölder och snatterier i varuhus och butiker blivit färre.

I Eskilstuna ligger statistiken ganska konstant mellan 600 och 800 anmälningar varje år under de senaste fem åren. Vilket är en klar förbättring om man jämför med åren 2008 och 2011 då man var uppe på nära 1 000 respektive lite drygt 1 100.

Siffrorna för 2017 är preliminära än så länge och ligger på 766. Alltså lite drygt två per dag.

Pär Bygdeson, som är vd på Livsmedelshandlarna, menar att BRÅ:s siffror högst troligt inte är i närheten av verkligheten.

– Jag tror att mörkertalet är enormt och har sett siffror som tyder på att så mycket som 98 procent av alla snatterier aldrig anmäls.

Vad det kostar Eskilstunas butiksägare är närmast omöjligt att reda ut.

– Allt faller under rubriken svinn för vår del, och här ingår även grönsaker som vi måste kassera, säger Peter Slagbrand, butikschef på Ica Maxi.

Men om han ändå måste nämna en siffra så tippar han att snatterier, eller de ringa stölderna, kostar just hans affärsverksamhet mellan en och en och en halv miljon kronor per år.

På Willys Eskilstunas City är Per Eriksson butikschef och han slår direkt fast att siffrorna över svinnet på Willys inte är offentliga.

– Vi har förstås ett hum om det men vi släpper inga siffror på det, säger han och lägger till att han med all säkerhet inte tillhör de kedjor som är värst drabbade.

– Vi som alla andra har problem med ligor som reser runt och slår till.

Per Eriksson ser ett problem i var gränsen går mellan det som kallas snatteri, det heter ringa stöld på juridisk svenska, och stöld. Men han ser inte Svensk handels förslag om att vissa människor bör kunna portas som riktigt realistiskt:

– Vem ska se till att regeln efterlevs? Det blir svårt, tror jag.

Inte heller på Coop vill man gå in på siffror vad gäller vare sig svinn eller det man kallar internt svinn.

Tommi Lahti, som är säkerhetsansvarig på Coop Sverige, menar att butiksstölder upptäcks varje dag, men han har en idé om hur man gör det förebyggande arbetet så effektivt som möjligt:

– Kontinuerlig utbildning av medarbetare och diskussion om hur vi möter kunder i butiken lägger grunden för ett bra kundmöte, säger Tommi Lahti och menar att det i sin tur är i högsta grad svinnförebyggande.

När man väl når målet att se kunderna kan man sedan komplettera med andra stöldförebyggande åtgärder som kameror, varularm, stöldmärkning och även hyra in externa bevakningstjänster.

Prislapp på det?

– Kostnaderna för detta varierar naturligtvis. Att arbeta med utbildning och kundmöte kostar inte så mycket medan det kan vara ganska dyrt att installera ett nytt kamerasystem eller att handla upp väktartjänster.

Ny artikelserie: Snatterier för miljoner

Med start i dag publicerar vi en artikelserie om snatterier. Och om hur handlarna kämpar för att komma tillrätta med problemet. Ett problem som varje år kostar miljonbelopp bara i Eskilstuna. För hela Sverige landar notan på miljardbelopp för handeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!