Abdirisak Hussein lämnar S: "Jag har aldrig känt mig som en i gänget"

Efter tio år som förtroendevald för Socialdemokraterna lämnar Abdirisak Hussein partiet i besvikelse. I stället ska han göra allt för att få in en somalisktalande person i riksdagen, oavsett partitillhörighet. ‒Jag har gett min tid till partiet men aldrig känt mig som en i gänget, säger han.

Ann-Sofie Wågström, (S), ordförande i arbetarekommunen i Eskilstuna, beklagar avhoppet.

Ann-Sofie Wågström, (S), ordförande i arbetarekommunen i Eskilstuna, beklagar avhoppet.

Foto:

Övrigt2017-09-28 04:30

Abdirisak Hussein är i dag ersättare i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden men har under sin politiska karriär i Eskilstuna suttit i fullmäktige och haft en rad andra uppdrag. Bakgrunden till hans beslut är att han nu ska engagera sig för att få in en somalisktalande person i riksdagen. Vilket parti denne tillhör spelar ingen större roll, så länge det inte handlar om Sverigedemokraterna.

‒Jag kommer att ägna mycket tid åt att få somaliska politiker in i riksdagen. Det finns partier som vågar skriva in personer med utomeuropeisk bakgrund på valbar plats i riksdagen.

Abdirisak Hussein har tidigare skrivit debattartiklar om hur svårt det är för personer med utomeuropeisk bakgrund att få betydelsefulla politiska uppdrag. Han hävdar att det finns dolda strukturer som osynliggör och utesluter politiker med utländsk bakgrund och han riktar hård kritik mot Socialdemokraterna i Eskilstuna.

‒S måste förändra sig. Jag har gett partiet och politiken mycket tid men jag har aldrig känt mig som en i gänget, aldrig känt mig riktigt välkommen. Jag har varit en outsider. Partiet vill ha röster från somalierna men vill inte ge oss somalier en riktig position för att kunna vara med och påverka.

Han hävdar att hans funktion i partiet har inskränkts till att mest förgylla statistiken när det gäller invandrarnas representation och att han känt sig både nonchalerad och kränkt.

‒Jag är en av de mest utbildade inom Socialdemokraterna. Jag har magisterexamen i ekonomi, jag har engagemang, nätverk, jag kan språk, jag är bra på att prata och jag kan samarbeta. Men jag har aldrig fått chansen till ett uppdrag som motsvarar min kompetens.

Han tycker sig inte heller ha fått stöd av partikamraterna när han drivit frågor.

‒När jag går till talarstolen och kommer med argument så är det inte många som stödjer mig. Men när någon med svensk bakgrund går upp och talar om enkla saker med svaga argument, ja då kommer partitopparna och säger; bra gjort!

Abdirisak Hussein säger att han inom den närmaste framtiden kommer att satsa mer kraft på det civila samhället. Han ska också kalla somalierna i Eskilstuna till ett möte för att förklara sitt beslut att lämna partiet.

‒Dessutom kommer jag att verka mer i Somalia. Jag var där i somras och har fått ett bra erbjudande att ingå i regeringen.

Ann-Sofie Wågström (S) är ordförande i arbetarekommunens styrelse i Eskilstuna och hon beklagar Abdirisak Husseins beslut.

‒Det är tråkigt och olyckligt att han valt att lämna oss, säger hon.

Hans kritik mot S om att nya medlemmar inte skulle känna sig välkomna säger sig Ann-Sofie Wågström ha svårt att förstå.

‒Jag vet inte riktigt vad det bottnar i. Jag tycker vi är väldigt öppna och inbjudande.

Släpper ni inte fram personer med utomeuropeisk bakgrund i partiet?

‒Jo, det tycker jag att vi gör. Han har ju själv suttit i fullmäktige och blev invald i arbetarkommunens styrelse men valde att lämna efter bara ett möte. Vi beredde plats för honom att komma in på en högre nivå och jag tycker det är tråkigt att han inte tog den chansen.

Tar ni ert ansvar för att få in fler med utländsk bakgrund på valsedlarna?

‒Ja, det tycker jag. Vi försöker få in fler, bland annat med hjälp av utbildningar och träffar med olika nätverk som vi har kontakt med.

Vad sänder Abdirisak Husseins avhopp för signaler?

‒Jag tror att hans beslut beror på en besvikelse över att han inte nådde högre i den politiska världen. Men det finns en risk att det sänder en signal att det svenska samhället är stängt för många och det vore väldigt olyckligt om det uppfattas så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!