AF-kontoret i Flen kan avvecklas

Nu finns ett förslag från Arbetsförmedlingen, om vilka kontor som ska stänga. Enligt förslaget är kontoret i Flen, bland de som avvecklas.

Foto: Pehrson/SvD/TT Lars

Övrigt2019-03-28 14:02

Vid lunchtid på torsdagen kom förslaget från Arbetsförmedlingen, om vilka kontor som ska vara kvar och vilka som ska stänga, när myndigheten ska stänga 132 kontor.

I Sörmland föreslås arbetsförmedlingarna i Katrineholm, Eskilstuna och Nyköping få vara kvar, medan Strängnäs- och Flenskontoren stänger.

"I Arbetsförmedlingens förslag ingår 106 kontor med varierande öppettider. Arbetsförmedlingen planerar att behålla en del mindre kontor dit arbetsförmedlarna reser för att ta emot förbokade besök", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Hurra säger jag, säger Katarina Enqvist Bolin, chef för Arbetsförmedlingen i Katrineholm.

Det har varit nervös väntan säger hon.

– Jag tror att det betyder jättemycket för våra arbetssökande i Katrineholm, Flen och Vingåker att det finns ett kontor kvar här.

Ett tänkbart scenario hade varit, att det bara blivit ett stort kontor kvar i länet. Katarina Enqvist Bolin är glad att det inte blev så.

– Det är positivt att Katrineholm och Nyköping blir kvar, för våra arbetssökandes skull. För mig är det ett bra besked som kom i dag, även om jag har full förståelse för att alla kanske inte tycker det.

På Arbetsförmedlingen i Katrineholm arbetar ett 60-tal personer, som även har hand om Vingåker och kontoret i Flen. I Nyköping, med ansvar även för Trosa, Oxelösund och Gnesta, finns omkring 75 anställda och i Eskilstuna omkring 165. Det är ännu inte känt vad som sker med personalen på de kontor som läggs ned, men enligt Katarina Enqvist Bolin, har avvecklingen av kontoret i Flen inget direkt samband med omställnings- och uppsägningsprocessen. Anställda som i dag arbetar i Flen, kommer alltså inte att sägas upp för att kontoret läggs ned.

– Det spelar ingen roll om man är placerad i Flen eller Katrineholm när det gäller den processen. Det här förslaget kan på sikt innebära att vi inte har några anställda som är arbetsställda i Flen, men att man ändå åker dit för att träffa de som är i behov av fysiska kundmöten.

För Flens del kommer Arbetsförmedlingen i Katrineholm, parallellt med nedläggningen, se till att lösa situationen genom ett eventuellt samarbete med kommunen. Syftet är att kunna fortsätta hålla fysiska kundmöten i Flen.

– Det är en tuff situation med många arbetslösa i Flen. Jag har sedan en tid tillbaka haft kontakt med Flens kommun, för att jag har sett att den här risken fanns. Vi har redan en pågående dialog om hur vi kan samverka med lokalisering. Vi har en enorm utveckling kring våra digitala tjänster, vi erbjuder service via Skype, chat, telefon. Men utöver det behöver vi träffa människor på plats och där för vi dialog med Flens kommun. Vi ska hitta en lösning där vi kan åka ut till Flensborna.

Arbetslösheten i Flen är stor. Vilka konsekvenser kan nedläggningen av kontoret i Flen innebära för arbetssökande?

– Jag tror inte att konsekvenserna blir särskilt stora. Flen är en utsatt kommun med hög arbetslöshet, men vi handlägger i dagsläget inte i våra kundmottagningar, så det blir ingen större skillnad där. Om man behöver hjälp med att gå in på en dator så finns kontoren i Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping kvar och till Katrineholm är det bara tolv minuter med tåg. De som behöver fysiska möten i Flen, kan vi fortsätta åka ut till.

Hur det blir med personalsituationen i samband med omställningen på myndigheten, är för tidigt att uttala sig om, enligt Katarina Enqvist Bolin. Processen pågår än och förväntas vara klar innan sommaren.

– Processen för risk för övertalighet och risk för uppsägning är inte klar. Det ska förhoppningsvis vara klart fullt ut innan sommaren.

Artikeln uppdateras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!