Ägg – en utmärkt källa till protein

Hur äter du helst ditt ägg? Stekt på macka? Kokt i äggkopp? Eller rå i smoothies?Ägg har de senaste åren fått ett rykte av att vara en riktig hälsobomb och vi svenskar verkar inte kunna få nog.

Ingela Westerlund, livsstils- och kostrådgivare på Naturliga Upplevelser i Eskilstuna.

Ingela Westerlund, livsstils- och kostrådgivare på Naturliga Upplevelser i Eskilstuna.

Foto: Privat

Övrigt2017-11-04 13:16

Enligt en färsk undersökning som Svenska Ägg låtit göra menar hälften av alla svenskar att ägg är världens bästa livsmedel. Hela 16 procent uppger att de äter ägg varje dag och 48 procent äter ägg flera gånger i veckan. Det kanske inte är så konstigt att vi i Sverige är helt galna i detta variationsrika guldkorn.

Ingela Westerlund är livsstils- och kostrådgivare på Naturliga Upplevelser i Eskilstuna och hon tror att svenskarnas hälsomedvetenhet är en av anledningen till att ägg är så uppskattat.

– Många använder sig av olika dieter i dag, och då särskilt dieter där man plockar bort kolhydrater och socker. Tack vare hälsotrenden så tar man reda på vad som är bra att äta. Där kommer ägg högt upp på listan som ett mycket proteinrikt och nyttigt livsmedel.

[fakta nr="3"]

Varför är ägg så nyttigt?

– Ägg är ett väldigt näringstätt livsmedel, det innehåller mycket näringsämnen så som protein, vitaminer och mineraler. Kort kan man säga att proteinet är kroppens uppbyggnad av immunförsvar, muskulatur och celler. Vitaminerna A, B, D och E som finns i ägg har otroliga egenskaper som vår kropp behöver för att fungera optimalt. Ägg innehåller också mycket järn och andra mineraler. Det är bara vitamin C som saknas i ägg, så man skulle kunna säga att ägg är en cocktail av nyttigheter.

Det finns en variation av tillagningsmetoder för ägg. Det mest traditionella är kanske att låta dem koka men om du vill ha ut mest näring är det stekpannan som gäller.

– När man steker ägget försvinner en del vatten som ägget består av och därför ökar äggets näringstäthet i ett stekt ägg.

[fakta nr="1"]

Går det att äta råa ägg?

– Jag skulle svara ja, det gör det absolut, i alla fall svenska ägg. Det sägs att råa ägg kan orsaka salmonella i många andra delar av världen. Det är nog mer en smaksak om gillar råa ägg eller inte.

Finns det någon grupp som ska vara försiktiga med äggkonsumtion?

– Personer med diabetes har i forskning visats sig vara mer känsliga för äggets kolesterol och de som vet med sig att man redan har förhöjt kolesterolvärde bör kanske inte äta för många ägg per dag.

[fakta nr="2"]

Vad är nyttigast, gulan eller vitan?

– De flesta näringsämnen finns gulan medan äggvitan innehåller mycket protein som är bra för bland annat muskeluppbyggnad. Äggvitan innehåller väldigt lite fett vilket gör att den kan passa bra till individer som vill tappa i vikt. Jag skulle rekommendera att äta hela ägget, då båda delarna är nyttiga.

Susannes äggmacka

Äggmackan är idealisk som mellanmål eller som lättare lunch när man är på resande fot.

Istället för att göra den klassiska äggmackan med stekta ägg på mjukt bröd, brukar jag göra äggrörsmackan som jag hittat inspiration till på ica.se.

Ingredienser för 2 port:

2 ägg.

3 msk kaviar.

1 msk lätt crème fraiche/matyoghurt.

1 msk hackad gräslök eller persilja.

Malen vitpeppar.

Gröna salladsblad.

2 stora knäckebröd.

Gör så här:

Koka äggen i cirka 10 minuter. Hacka dem och tillsätt kaviar, crème fraiche/matyoghurt samt gräslök. Smaka av med peppar. Lägg salladsbladen på knäckebröden och klicka på äggröran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om