‒Det finns verkligen en framtid. Vi vill visa att det finns en stor potential här och många som stöttar och stöder utvecklingen på området, säger projektledaren Cilla Krantz.
Den 17 maj var det kick off i Strängnäs för Agro Sörmland som är tänkt att fungera som en neutral utvecklingsarena och mötesplats för de gröna näringarna. Cilla Krantz menar att det är viktigt att ha en intensiv dialog med bland annat länsstyrelsen och andra myndigheter.
‒När det gäller tillståndsgivning och kontrollfunktioner är det i dag ganska mycket gnissel. Vi har sagt att vi måste försöka få en bättre dialog och hitta bättre modeller för att göra det här smidigare.
Agro Sörmland är ett treårigt projekt som drivs av den ideella föreningen Agro Öst som tidigare har skapat det framgångsrika Vreta kluster i Östergötland. Regionförbundet i Sörmland är huvudfinansiär. Det finns även ett stort antal andra finansiärer från näringsliv och offentlig förvaltning.
Regionförbundet Sörmland har i sin strategi "Smart specialisering Sörmland" identifierat de biobaserade näringarna som ett av länets styrkeområden. Orsaken är bland annat att de sörmländska lantbruken är mycket produktiva i en internationell jämförelse. Dessutom innebär närheten till den stora konsumentmarknaden i Stockholm/Mälardalen och en ökad efterfrågan på hälsosam mat goda framtidsutsikter.
‒Utmaningarna är många, och det krävs ett drivet entreprenörskap, att vi är innovativa och effektiva, och att vi vågar ta till oss nya rön och ny teknik för ökad snabbhet, precision och effektivitet. Agro Sörmland ska bland annat bidra med ökad kunskap och omvärldsbevakning, möjlighet till samarbete och erfarenhetsutbyte både inom- och över branschgränser samt kontakter med offentlig sektor och akademi, säger Cilla Krantz.
‒Vi vill framför allt bidra till lönsamhet. Sedan vill vi naturligtvis ha produktion och tillväxt. Vi har börjat inse att vi faktiskt måste kunna producera själva också. Vi kan inte göra oss beroende av import från andra länder. Det har med kvalitén att göra också.
En annan överlevnadsfråga handlar enligt Cilla Krantz om att snabbt få fram fler nya innovationer.
‒Vi tycker att kopplingen till akademi och forskning är väldigt viktig just när det handlar om innovation. Den kopplingen har nog varit ganska svag tidigare.
Med start i höst kommer Agro Sörmland att arrangera ett antal seminarier. Den första aktiviteten äger rum den 12 september då politiker, tjänstemän och lantbruksföretag har bjudits in till Grinda säteri i Malmköping för att diskutera jordbrukets anpassning till klimatförändringarna.