– "Allt enligt ordning" säger de. En ordning som innebär dubbelfakturering? Har man kommit överens om att de ska sköta abonnemangsbytet och respektera min uppsägningstid så ska de göra det.
Åke Lagerbäck är 68 år och bor i Flen. Vis av erfarenhet från sist han bytte mobiloperatör, och fick betala avgift för avtalsbrott och för tre månaders bindningstid, ville han vara säker på att det skulle bli rätt den här gången.
Hans förutsättningar: Inget byte innan han fått bekräftat att det nya avtalet är utan bindningstid samt att han inte kommer att behöva betala dubbelt.
I en mejlkonversation med Telias kundtjänst försöker Åke Lagerbäck förtydliga detta fyra gånger.
"I avtalet med Tele2 står det 'Abonnemanget har ingen bindningstid och 1 månads uppsägningstid'. Hur det ska tolkas vid flytt till Telia, om det är 'lossgörning' eller uppsägning borde ni på Telia förstå bättre än jag. Jag är inte hemma i televärldens jargong."
Den sista uppmaningen lyder:
"Nu FÖRUTSÄTTER jag att Telia inte kommer att bryta mitt avtal om en månads uppsägningstid med Tele2 och kommer att signera avtalet."
– De är ju proffs på det här. De kan ju det här med bindningstider och uppsägningstider, säger Åke Lagerbäck.
Det handlar inte om många kronor för mig men om man räknar på alla abonnemangsbyten som sker per år så blir det stora pengar.
Men trots ansträngningarna får han en faktura från sin tidigare operatör.
När Telia tog över hans telefonnummer var det fortfarande 24 dagar kvar på den en månad långa uppsägningstiden hos Tele2. Slutavräkningen landar på 163 kronor och 45 öre.
– Är det här något de sätter i system? Det handlar inte om många kronor för mig men om man räknar på alla abonnemangsbyten som sker per år så blir det stora pengar.
Camilla Brogren är kommunikationsansvarig vid Telekområdgivarna, en organisation som ger opartisk konsumentinformation när det gäller bland annat telefoni.
– Rent juridiskt har du ett ansvar för ditt abonnemang och också att säga upp det och ta reda på vad du har för bindningstid. Så tittar man bara på lagen så har företaget ingen skyldighet att sköta det åt dig, även om de säger att de ska göra det.
Hur ska man göra för att operatören ska ta hänsyn till uppsägningstiden?
– Man får vara noga med att säga att det nya avtalet och operatörsbytet gäller från när uppsägningstiden hos den gamla är över.
Hur ska man formulera sig för att det ska bli tydligt?
– Berätta att du har en annan operatör och att abonnemanget inte får tas över innan uppsägningstiden.
Precis som Åke Lagerbäck har gjort – ändå blev det fel.