Åklagaren om domkyrkokuppen: 22-åringen gick själv in på polisstationen – greps därefter"

En dna-träff från blod i domkyrkan ledde tidigt polisen till den 22-åring som nu åtalas för att ha stulit begravningsregalier värda 65 miljoner kronor. Kammaråklagare Reena Devgun avslöjade på torsdagens presskonferens att han själv gick in på en polisstation och undrade om han var eftersökt.

Spirorna och det ena riksäpplet lämnades kvar på brottsplatsen. Dessa värderas till 26,5 miljoner kronor.

Spirorna och det ena riksäpplet lämnades kvar på brottsplatsen. Dessa värderas till 26,5 miljoner kronor.

Foto:

Övrigt2019-01-17 17:26

Strax efter klockan 10.00 på torsdagen lämnades åtalet mot 22-åringen in till Eskilstuna tingsrätt. Han misstänks för grov stöld och försök till grov stöld i samband med den internationellt uppmärksammade kuppen mot Strängnäs domkyrka, den 31 juli 2018.

Vid en presskonferens på polishuset på Kungsholmen i Stockholm, som tidningen liverapporterade ifrån, avslöjade Reena Devgun flera nya detaljer om gripandet i mitten av september.

Polisen fick snabbt ögonen på 22-åringen, tack vare en dna-träff på blodspår som lämnats i kyrkan.

– Strängnäspolisen agerade snabbt och åkte direkt med blodprover för analys. Den visade direkt träff på 22-åringen, förklarar Reena Devgun.

Polisen lyckades dock inte hitta honom och det kom att dröja runt sex veckor innan han greps – sedan han själv besökt en polisstation. Det var någon dag efter det att polisen gjort husrannsakan i hans hem i Åkersberga.

– Han gick in på polisstationen i Sollentuna och frågade om vi sökte honom. Det hade vi inte räknat med, kan jag säga. Han lämnade dock stationen då men greps dagen efter i sitt hem. Vad jag förstår gick gripandet väldigt lugnt till, säger Reena Devgun.

Att det handlar om grova brott motiverar kammaråklagaren i sitt åtal på flera sätt:

Det ekonomiska värdet är mycket stort. Stöldgodset – två guldkronor och ett riksäpple i guld, båda utsmyckade med ädlare stenar – värderas av en expert på Bukowskis till 65 miljoner kronor. Ägare är Strängnäs domkyrkoförsamling.

Åklagaren poängterar också att föremålen är kulturhistoriskt oersättliga.

I åtalet står att gärningen "varit av särskilt hänsynslös art då den inneburit ett angrepp mot en för allmänheten viktig institution som måste hållas tillgänglig och således lämnas obevakad".

Åklagaren ser också allvarligt på att "tillgreppet genomförts med sådan vårdslöshet att ett föremål kommit till skada".

Enligt åtalet har åtminstone Karl IX:s krona skadats vid stölden. Två bergskristaller och en emaljblomma har lossnat och hittats på brottsplatsen.

Enligt åklagaren är det klarlagt att syftet var att stjäla hela samlingen, eftersom även kvarlämnade föremål kom till skada när tjuven eller tjuvarna försökte få dem med sig. De regalierna – ett riksäpple och två guldspiror – värderas till 26,5 miljoner kronor.

I gärningsbeskrivningen går åklagaren inte in på varför förövarna inte lyckades få med sig alla föremål.

Bland bevisningen finns en hel del vittnesförhör, men framför allt teknisk bevisning.

Förutom blodspåret åberopas i åtalet bland annat sopsäckar på en rulle som hittats i 22-åringens bil. Rullen har jämförts med säckar som hittades i ett buskage utanför domkyrkan. Enligt åklagaren kommer dessa från 22-åringens säckrulle.

Polisen har också analyserat trafik på en mobiltelefon som ska ha använts av 22-åringen, fram till strax före kuppen och sedan inte alls igen.

En slägga anträffades också i anslutning till domkyrkan och är tagen i beslag, enligt åtalet.

Hur det kommer sig att en 22-åring från Åkersberga, som tidigare bara har småbrott noterade i polisens register, ska ha stulit en kulturskatt värd 65 miljoner har åklagaren än så länge ingen förklaring till.

Reena Devgun berättar att mannen länge bara sade "inga kommentarer" i förhör, men efter en tid lämnade en förklaring till varför hans blodspår fanns i kyrkan.

– Sedan blir det upp till honom att ytterligare utveckla det i rättegången, säger hon.

22-åringen nekar dock till brott och utan ett erkännande får polisen inga detaljer om motiv eller metod, menar Reena Devgun.

Mannen företräds av stjärnadvokaten Johan Eriksson och har nu suttit häktad sedan den 14 september.

Rättegång måste inledas inom två veckor från det att åtalet lämnats in, alltså senast den 31 januari. Åklagaren beräknar att förhandlingen kommer att ta tre dagar, inklusive en syn i Strängnäs.

Åtalet mot 22-åringen innebär inte slutet för sökandet efter de stulna regalierna. Tvärtom, konstaterar Filippo Bassini.

Mer om det i en separat artikel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om