Hösten 2017 genomförde Arbetsmiljöverket en äldreomsorgstillsyn på olika kommunala verksamheter i Eskilstuna. Myndigheten gjorde stickprov på två äldreboenden och två hemtjänstgrupper och uppdagade flera brister. Utredningen slutade med ett föreläggande om vite.
Vård- och omsorgsnämnden fick till den 30 september på sig att lösa saken, dock utan att lyckas. Arbetsmiljöverket har därför vänt sig till förvaltningsrätten med en ansökan om att vitet, på 200 000 kronor, ska dömas ut.
Sari Gharanfoli är inspektör på Arbetsmiljöverket. Hon berättar att kommunen vidtagit en del åtgärder – men att det även framkommit nya brister.
– Vid allvarligare brister måste man tydligt klargöra hur arbetet ska utföras för att arbetstagare inte ska komma till skada, säger Sari Gharanfoli.
Personal inom hemtjänsten och på äldreboenden löper ökad risk att utsättas för belastningsergonomiska skador då de ofta jobbar med en kombination av högt tempo, tunga lyft och knepiga arbetsställningar. För att förebygga skador och ohälsa ska riskerna kartläggas och nödvändiga åtgärder vidtas.
Vid Arbetsmiljöverkets uppföljningsbesök i Eskilstuna kunde de allvarligaste bristerna kopplas till hemtjänsten.
– Det saknades både undersökning och riskbedömning av arbetsmiljöförhållanden, och därför har vi påbörjat ett nytt ärende, säger Sari Gharanfoli.
Enligt Sari Gharanfoli skulle några av bristerna kunna kopplas till nya chefer. Det är dock inte en förklaring som håller.
– Det är nämnden som ska säkerställa att verksamheten fungerar. Det ska inte vara beroende av vilka individer som arbetar på ett specifikt arbetsställe
Vad är risken med att ha den här typen av brister?
– Att personal kommer till skada på sin arbetsplats. Det anmäls fortfarande skador till Försäkringskassan.