Aldrig längre bort än ett telefonsamtal

Antalet privata vårdföretag som erbjuder personlig assistans i hemmet har vuxit i antal de senaste åren. Anders Pierre i Eskilstuna startade sitt för snart fem år sedan. DVT Assistans finns på cirka tio platser runtom i landet.

Övrigt2009-09-15 13:37

Kontoret på Tegelbruksgatan i Eskilstuna är litet och ganska trist men Anders Pierre tillbringar inte mer tid än nödvändigt där. Visserligen tar pappersarbetet med ansökningar hos försäkringskassan eller överklaganden en hel del tid men nästan lika ofta är han på väg till eller från någon av kunderna.

– Jag åker ofta och hälsar på. Jag tycker det är viktigt med närheten, att vi känner varandra.

Just den nära relationen är en av grundpelarna till varför Anders startade företaget.


Såg behoven på nära håll

– Mitt examensarbete på högskolan handlade om funktionshindrade. Många saknade den personliga kontakten, det var svårt att nå sin handläggare och flera sa att de inte fick vara med och bestämma över sitt eget liv. De kände helt enkelt att de inte var delaktiga och att vårdarna pratade över deras huvuden.

Att Anders överhuvudtaget började fundera på att starta något i vårdbranschen berodde på att han var bekant med en person med funktionshinder.

– Jag såg på nära håll vilka behov som fanns och efter examensarbetet var det inte svårt att ta steget och starta eget. DVT står för Delaktighet, Värdighet och Tillgänglighet – det är företagets tre viktiga punkter. Jag vill att kunderna ska känna sig delaktiga och när det är något de undrar över så är jag inte längre bort än ett samtal. Jag har mobilerna på dag som natt.

Företaget har vuxit snabbt och har i dag 40 anställda. Kunderna finns över hela Sverige och assistenter och handledare finns på respektive ort.

– Jag har inte marknadsfört företaget mer än några lappar på lasarettets rehab-avdelning. De flesta kunderna har jag fått genom att andra har rekommenderat mig.

Behöver struktur

Vi följer med till familjen Ekberg som varit kund hos Anders i tre år. Torgny och Berit har en assistent som hjälper deras dotter Annika, 24 år, att komma ut på olika aktiviteter.

Annika har autism och utvecklingsstörning och måste därför ha struktur på sin vardag för att fungera. Hon gillar inte alltför stora förändringar i tillvaron.

– Målet är att Annika ska kunna flytta hemifrån och få ett eget liv. Därför är det bra att hon kan vara tillsammans med någon annan än oss och göra saker, säger Berit.

Numera är det inte så ofta som Anders kommer på besök men i början fanns det mer som behövde diskuteras.

– Anders är en trygghet för oss. Han finns alltid där om man ringer och undrar om något.

Annika trär ett halsband hon har gjort över Anders huvud och ser nöjd ut när han säger att det är fint.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om