Alexander från Eskilstuna blir först i landet att ta examen som drönaroperatör

Eskilstuna har fått sin första examinerade drönarpilot. I helgen tar Alexander Cervin, 26, examen i Ljungbyhed.– Min äldste klasskompis är 84 år, säger Alexander Cervin.

"Man kan jobba med massa olika saker och det är väldigt olika vad vi i klassen vill syssla med", säger Alexander Cervin som i helgen tar examen som drönaroperatör.

"Man kan jobba med massa olika saker och det är väldigt olika vad vi i klassen vill syssla med", säger Alexander Cervin som i helgen tar examen som drönaroperatör.

Foto: Arkiv/privat

Övrigt2018-03-09 12:55

Efter två års ingenjörsstudier blev Alexander Cervin tipsad av en kompis om ytterligare en utbildning; en nystartad yrkesutbildning i norra Skåne skulle dessutom göra honom till drönaroperatör.

– Så jag sökte direkt, berättar Alexander Cervin som tar examen i dagarna. Vi har varit 25 personer i klassen i olika åldrar, min äldste klasskompis är 84 år. Han har också alltid varit teknikintresserad och vill använda drönare för att inspektera bostadshus och tak.

[youtube id="JGhe43g9CY4"]

Alexander Cervins intresse för drönare började för några år sedan.

– Jag har alltid sysslat med modellflyg och på senare år även drönare. I mitt examensarbete nu har jag skrivit om hur man kan använda 3D-skrivare för att skriva ut kompletterande delare till drönare istället för att köpa nya. Det är alltid skönt att kunna göra sina egna grejer.

Vad är en drönaroperatör kanske någon undrar. En drönarpilot är ansvarig för att styra drönaren och den kamera som sitter på den. Den ettåriga utbildningen i Ljungbyhed i Skåne är Sveriges första att utbilda drönarpiloter och innehåller lite av varje. Den första månaden fick Alexander och klasskompisarna läsa PPL (private pilot license) som är en av de kurser som piloter läser. Utbildningen har även bestått av kurser i programmering och förstås, att lära sig att manövrera drönare på ett säkert sätt.

– Man kan jobba med massa olika saker och det är väldigt olika vad vi i klassen vill syssla med. En tjej vill jobba med skog och exempelvis kolla hur många älgar det finns på ett visst område. Vissa vill använda drönare för att göra kartor, andra vill utveckla applikationer till drönare.

Själva vill Alexander Cervin jobba med fotografi och film. Nu väntar personliga brev och arbetsmarknaden.

– Nu under utbildningens gång har jag känt att det är inom foto och film jag har min grej, exempelvis hjälpa företag att göra filmer som de kan visa upp för kunder. Just nu ska jag försöka hitta ett jobb och se hur drönarverksamheten utvecklar sig. Jag har redan gjort lite filmer åt bekanta, exempelvis fotade och filmade jag min kusins bröllop i somras.

Den som är intresserad av att själv börja flyga drönare vill Alexander uppmana att vara noga med säkerheten. Trots att drönare kan tyckas små kan de göra stor skada.

– Det finns mycket regler och det är lätt att göra fel. Man får till exempel inte flyga över 120 meter upp i luften och man måste hålla sig minst 5 kilometer från en flygplats. Man får inte flyga över stora folkmassor ifall att något skulle hända med drönaren. Jag tror det kommer fortsätta att växa med drönare i och med att elektronik blir billigare och mer och mer tillgängligt.

Alexanders drönartips

1. Kontakta din lokala modellflygklubb, de finns på många orter

2. Om det är foto och film du vill använda drönaren till rekommenderar jag att du ber en duktig fotograf om hjälp, eller går en fotokurs. Fotot är ganska skilt från själva flygningen

3. Börja med en mindre drönare. I början är det bra att hålla sig på några meters höjd på en stor öppen yta och känner på hur drönaren beter sig i luften

4. Om du skaffar en drönare – tänk på säkerheten! Var noga med att läsa igenom alla instruktioner och även alla regler som gäller för drönarflygare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!