Alla barns favoriter har nu blivit en föreställning. Babblarna gästade Parken Zoo under söndagen och hade en fullsatt publik under alla tre föreställningarna. Att dessa färgsprakande små figurer har blivit en stor succé råder det inga tvivel om. Det räckte med att beskåda barnens glada ansikten, som väntade med spänning på sina idoler innan föreställningen började, för att förstå det.
Babblarna bjöd publiken på en livlig historia om kärlek och omtanke för varandra som de förmedlar genom tal, tecken, sång och dans. Robotflickan Klonk som spelades av Emma Rickfjord lyckades att få med alla barnen som mötte henne med en enorm entusiasm. Barnen skulle trampa fram Babblaren Dadda på nedräkning men innan hon kom ned till noll stampade barnens fötter redan mot marken av iver.
Babblarna är ett färgglatt gäng som består av sex Babblare, Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo. Alla med sina egna unika egenskaper och personligheter. Babblarna är ett helsvenskt koncept som grundar sig i Karlstadmodellen, en pedagogisk plattform som står för att alla ska ha rätten att få lära, utveckla och använda språket. Babblarna är skapta för att hjälpa barn i deras tidiga språkutveckling med enkla och tydliga rörelsemönster.
– Det är väldigt populärt och det är ett väldigt pedagogiskt sätt för barnen att lära sig på. Det är många förskolor som använder sig av detta koncept, säger Sara Scott, skådespelare i Babblarmusikalen.
► Vilken är din favorit-Babblare? Vi frågade några i publiken
Varje Babblarfigur talar sitt egna språk. Babba pratar Babbaska, Diddi pratar Diddiska etcetera. Babblarnas ”babbel” går ut på att framföra det talande språkets melodi och barnet lär sig på så sätt hur språket låter. Detta ska locka fram barnet att själv börja ”babbla”. Att få komma i gång med tal och språk utan att använda riktiga ord kan i många fall fungera som en katalysator för många barn. Särskilt för barn som har svårare i sin språkutveckling.
För vissa barn är det ett uppskattat inlärningsverktyg medan för andra är det mer bara underhållning.