Alla gjorde fel i barn- och utbildningsnämnden

Strengnäs Tidning har (i ledaren ”Surt i Strängnäs fullmäktige”, 29/3)., liksom några ledamöter i oppositionen, missat det väsentliga i frågan om tillfällig ordförande i barn- och utbildningsnämnden: Sakförhållandena.

Övrigt2017-03-01 05:30

Det är riktigt att nämnden enligt sin arbetsordning själv kan utse en ordförande om inte vice ordförande eller andre vice ordförande kan tjänstgöra. Det finns också uttryckt i den äldre kommunallagen (1977:179), även om formuleringen tagits bort i den nya (1991:900). Beskrivningen av rättsläget är korrekt.

Men – både vice som andre vice ordförande tjänstgjorde den 31 januari då nämnden enhälligt beslöt att utse en tillfällig ordförande. Så också den 28 mars. Ingen av dem hade heller anmält att de skulle vara förhindrade att närvara den 28 mars.

Regeln att nämnden själv kan utse en tillfällig ordförande är en nödregel. Den kan användas för att ett nämndmöte skall kunna genomföras trots att varken ordförande, vice ordförande eller andre vice ordförande är på plats. Den får inte användas som ett medel av ett majoritetsparti för att stoppa in en tillfällig ordförande man själv önskar. Då bryter man mot kommunallagen 5 kap. 6§.

Denna kunskap måste ledamöterna i barn- utbildningsnämnden ha. Att någon till nämndens ledamöter refererat att något annat skulle föreligga efter konsultation med en kommunjurist borde ha väckt undran. Vilken information om sakförhållandena hade kommunjuristen fått?

Den 28 mars gick ett antal ledamöter över till åskådarplats då de först då börjat fundera på om beslutet den 31 januari var rätt. Det strider mot allmänna rättsprinciper. En ledamot som befinner sig i samma rum som ett möte pågår har tjänstgöringsplikt. Ordföranden borde ha begärt att de återgått till sina platser eller lämnat rummet. Om de inte åtlytt skulle hon ha ajournerat mötet till ett senare tillfälle.

Per Wedlin

Partipolitiskt obunden ersättare i Strängnäs kommunfullmäktige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!