Allan Ekstedt från Eskilstuna om sin vän fredspristagaren: "En man med stor moralisk resning"

En man med stor moralisk resning. Lågmäld, ödmjuk och sympatisk. Så beskriver Allan Ekstedt från Eskilstuna sin vän Denis Mukwege, som är en av årets två fredspristagare.

Denis Mukwege är läkare på Panzisjukhuset i Bukavu i i ostligaste Kongo-Kinshasa, nära gränserna mot Rwanda och Burundi. Han både bor och arbetar på sjukhusområdet, och måste skyddas av FN-styrkor när han lämnar området.

Denis Mukwege är läkare på Panzisjukhuset i Bukavu i i ostligaste Kongo-Kinshasa, nära gränserna mot Rwanda och Burundi. Han både bor och arbetar på sjukhusområdet, och måste skyddas av FN-styrkor när han lämnar området.

Foto:

Övrigt2018-01-13 06:58

Under fredagen presenterade Nobelkommittén årets fredspristagare, och de är två till antalet. Läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa och den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad från Irak. De får priset för sina ansträngningar att få ett slut på användandet av sexuellt våld som vapen.

För Eskilstunabon Allan Ekstedt var beskedet mycket glädjande på ett rent personligt plan. Han är sedan många år god vän med Denis Mukwege, och har i egenskap av missionssekreterare i pingstförsamlingen träffat läkaren åtskilliga gånger.

– Jag besökte honom senaste gången i augusti förra året, och har även tolkat åt honom på konferenser här i Sverige, berättar Allan Ekstedt.

Han beskriver Denis Mukwege som en lågmäld, ödmjuk och sympatisk man som har offrat mycket i kampen för det goda.

– Det är en man med stor moralisk resning, och även stor andlig resning. Han har stått på de svagas sida i stället för att lockas av anbud att komma än hit, än dit. Och han vågar säga det som andra inte vågar, berättar Allan Ekstedt.

Det känns fantastiskt att de här frågorna kommer fram.

Allan Ekstedt

Denis Mukwege har vigt sitt liv åt att hjälpa kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt våld. Han arbetar på Panzisjukhuset i ostligaste Kongo-Kinshasa, ett sjukhus som invigdes 2001 och uppfördes med stöd från bland annat pingströrelsen.

– Sexuellt våld har blivit en stor del av krigföringen och många kvinnor och flickor, ibland väldigt unga, kommer in med svåra skador. Det känns fantastiskt att de här frågorna kommer fram. I alla konflikter är det kvinnor och barn som drabbas hårdast. Bryter man ner en kvinna så bryter man ofta ner hela familjen, och därigenom hela samhället. Det är det man är ute efter, säger Allan Ekstedt.

Han lever isolerad, kan man säga.

Allan Ekstedt

Allan Ekstedt berättar att Denis Mukwege genom åren har opererat tusentals kvinnor. Med sin stora erfarenhet på området har han kommit att bli en världsledande expert på skador orsakade av sexuellt våld. Men det är ett arbete med stora förhinder. Många tycker inte om hans engagemang. Denis Mukwege lever med en ständig hotbild, och har även överlevt ett mordförsök.

– Han kan inte bo öppet. Han bor inne på sjukhusområdet. När han rör sig utanför området skyddas han hela tiden av FN-personal. Så han lever isolerad, kan man säga, berättar Allan Ekstedt.

Allan Ekstedt har ännu inte kunnat gratulera sin vän till fredspriset och gissar att telefonen nere i Bukavu, där sjukhuset ligger, går varm för närvarande.

Eller så gör den inte det. Kanske arbetar läkaren i stället. En talande detalj som personifierar Denis Mukwege tycker Allan Ekstedt är att han själv inte satt och väntade på priset trots att han varit aktuell för det i många år.

– Han satt inte vid radion och lyssnade, utan genomförde en operation när det tillkännagavs. Det säger en del om honom som människa.

Årets fredspristagare

DENIS MUKWEGE föddes i nuvarande östra Kongo-Kinshasa 1955, utbildade sig till läkare i Burundi och specialiserade sig sedan inom gyneokologi och obstetrik. Efter att tillsammans med sin familj flytt undan 1990-talets krig återvände han till Kongo-Kinshasa för att 1999 starta Panzisjukhuset.

Sjukhuset, som invigdes 2001, grundades med hjälp av bland annat svenska pengar från Sida, Pingstmissionens utvecklingssamarbete (PMU) och Läkarmissionen.

Sjukhuset är känt för sitt SSV-projekt, där offer för sexuellt våld och kvinnor med gynekologiska problem får vård. Mellan 2004 och 2014 tog projektet emot 34 783 patienter, varav 20 846 utsatts för sexuellt våld.

Mukwege har utsatts för mordförsök och hot, men har också mottagit flera priser för sitt arbete för att skydda kvinnor. 2008 mottog han FN:s människorättspris, 2009 Palmepriset och 2013 Right Livelihood-priset.

* * *

NADIA MURAD, född 1993, är en yazidisk människorättsaktivist från Irak. Hon tillfångatogs av IS i augusti 2014 i samband med extremistgruppens ockupation av bergsområdet Sinjar i Irak. Stora delar av hennes familj avrättades liksom flera av de yazidier som levde i trakten. IS rensning av folkgruppen klassades av FN 2016 som folkmord.

Murad fördes till den då IS-kontrollerade staden Mosul där hon under slavlika förhållanden hölls fången och regelbundet utsattes för sexuellt våld och tortyr. Hon flydde i november 2014 och har under de senaste åren arbetat med att vittna om de fasansfulla övergrepp som tusentals flickor och kvinnor har utsatts för av IS.

2016 fick Nadia Murad ta emot EU-parlamentets Sacharovpris för tankefrihet.

Källor: Nationalencyklopedin och TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!