Allergipatienter tvingas resa långt för livsviktig behandling

Ett 70-tal patienter berörs av att all livsviktig allergivaccination i länet flyttats till Mälarsjukhuset. Få har hittills avbrutit behandlingen, men många upprörs av att behöva resa genom länet för att få en spruta.– Det är ju sjukt.

Khäty Thunström i Tystberga tänker avbryta sin behandling i höst om inte vaccinationen kommer tillbaka till hemsjukhuset i Nyköping.

Khäty Thunström i Tystberga tänker avbryta sin behandling i höst om inte vaccinationen kommer tillbaka till hemsjukhuset i Nyköping.

Foto:

Övrigt2017-05-07 13:44

Det tycker Birgitta Werner i Forssjö utanför Katrineholm. Hon är en av cirka 140 sörmlänningar som genomgår en så kallad hyposensbehandling vid Mälarsjukhusets allergimottagning.

Gemensamt för alla patienterna är att de har en allvarlig allergi, som i Birgitta Werners fall kan få direkt livshotande följder. Gemensamt för hälften inom patientgruppen, är att de tidigare har kunnat få vaccinsprutorna på sina hemsjukhus i Katrineholm och Nyköping.

Landstinget har under flera år haft både läkar- och sjuksköterskemottagningar för vuxna allergiker på länets tre sjukhus. Strax efter årsskiftet togs möjligheten till hyposensbehandling bort på både Kullbergska och Nyköpings lasarett.

Då beslutade landstingets infektions- och lungklinik att vaccinationen av effektiviseringsskäl skulle flyttas tillbaka till Eskilstuna.

Birgitta Werner har en svår allergi mot bin. Det blev hon plågsamt varse – som biodlare.

– Ibland var bina ilskna och jagade mig runt hela tomten. Efter att jag fått några stick svullnade hela ansiktet upp. Jag gick bara att känna igen genom min röst, beskriver hon.

Diagnosen ställdes 2011 i samband med ett läkarbesök för en annan sjukdom. Utredningen visade att Birgitta Werners allergi var så allvarlig att den var förenad med livsfara. Hon erbjöds därför att genomgå vaccinbehandlingen som nu har pågått i snart fem år.

– Och jag slutade snällt med bina.

I november är behandlingen slutförd. Men sina sista sprutor får hon lov att ta på Mälarsjukhuset i stället för på närbelägna Kullbergska. För Birgitta Werner, som kommit så långt i behandlingen att det går ett par månader mellan doserna, tar ett sprutstick på grund av resan en halv dag i anspråk.

– Jag klarar mig ju, jag är pensionär och har all tid i världen. Men det är tråkigt om det medför att allergiker känner sig tvingade att hoppa av för att de inte kan eller orkar åka. Det är ju sjukt, säger hon om att omständigheterna nu försvårats för patienterna.

Khäty Thunström i Tystberga har en allvarlig getingallergi som två gånger har resulterat i brådskande ambulansfärder till akuten. Hon är nu mitt uppe i sin behandling, som ska pågå till 2012.

Men hon har bestämt sig: om möjligheten att vaccinera sig inte kommer tillbaka till Nyköpings lasarett till hösten, ska hon trots riskerna avbryta behandlingen.

– För det första är det en jäkla väg att åka vintertid för en behandling som för mig bara tar en halvtimme. För det andra har jag inte råd. Bara sprutan kostar 400 kronor varje gång.

Skälet till att landstinget centraliserat behandlingen är den minskade tillgången på allergologer. Enligt Ann-Katrin Hansson, verksamhetschef för infektions- och lungkliniken, finns endast en specialistläkare att tillgå en dag i veckan.

Både Werner och Thunström ifrågasätter dock varför det är patienterna som ska tvingas resa genom länet för en behandling som ofta tar kort tid.

– Jag förstår att en läkare måste finnas på plats när sprutorna ges. Jag har aldrig haft problem, men vet att en del patienter blir riktigt dåliga och måste ligga kvar i timmar. Men behöver det vara en allergiläkare?

– Jag har frågat om det går att komma akut till sjukhuset vid en allergisk reaktion. Det kan man. Men då finns det ju läkare som kan det här! menar Thunström.

Vaccination mot allergi

Efter utredning inleds behandlingen med sprutor en gång i veckan. Två–tre månader senare ökar intervallen mellan sprutorna. När det gått fem–sex år ska patienten inte löpa någon risk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!