Allt fler drunknar i badolyckor – sommarens simskola i Ekebyvik en seger för säkerheten

Allt fler drunknar i Sverige – och allt fler i badolyckor. Svenska simförbundet menar att simkunnighet är en färskvara och uppmanar till årliga tester.Vid Ekebyvik har badgästerna inte bara tränat och testat sina färdigheter, utan även fått medaljerna att bevisa dem.

11-åriga Julia Sandberg Csatlos har kämpat till sig Bronsmagistern.

11-åriga Julia Sandberg Csatlos har kämpat till sig Bronsmagistern.

Foto:

Övrigt2018-07-29 17:15

En färsk undersökning som genomförts på uppdrag av Svensk simidrott visar att nästan nio av tio svenskar anser sig vara simkunniga. Av dem tror sig en tredjedel dock inte kunna simma mer än 200 meter i sjö eller hav – och bara var tredje gör det i praktiken.

Till och med juni månad har 62 människor dött i drunkningsolyckor i Sverige i år, vilket är 7 fler än under samma period i fjol. Det visar statistik från Svenska livräddningssällskapet, SLS. Dödsolyckor i samband med exempelvis båtar och fiske minskar, medan antalet dödliga badolyckor ökat från 3 till 12.

– Simkunnighet är en färskvara och vi vill därför uppmuntra alla att testa sin simkunnighet årligen, säger Christina Sandin på Svenska simförbundet i ett pressmeddelande.

Det har man tagit fasta på vid Ekebyviksbadet på Överselö.

– Vi märkte när vi gick runt och pratade med föräldrar och mor- och farföräldrar här på stranden, att de allra flesta sade att de självklart kan simma och att de har simmat 200 meter. "När då?", har vi frågat, och då har det visat sig att det var ganska länge sedan.

Det säger Karin Norlén, en av de passionerade och ideella krafter från föreningen Ekebyvikkamraterna som den här sommaren kämpat extra hårt för att höja simkunnighet och säkerhet bland badgästerna.

Engagemanget har gett resultat: 45 barn har tagit tillfället i akt att träna exempelvis simning, vattenvett och livräddning under ledning av de utbildade tränarna Andreas och Helena Westerlund .

Karin Norlén gläds väldigt mycket åt alla barn som därmed blivit tryggare med bad och vatten, men hon poängterar att det är jätteviktigt att vuxna dels föregår med gott exempel och dels faktiskt kan simma, om det skulle behövas.

– Över 100 vuxna har tagit Simborgarmärket, alltså simmat 200 meter på valfritt sätt. Det är helt fantastiskt på en så här liten badplats!

I lördags avslutades simskolan, som bedrivits i Ekebyvik i över 50 år, med strandfest, tävlingar och utdelning av medaljer från Svenska simförbundet.

– Jag simmar väldigt mycket och ville utmana mig själv. Plus att det är ett väldigt fint märke, sa 11-åriga Julia Sandberg Csatlos som kämpat till sig Bronsmagistern.

Det innebär exempelvis simning i minst 1 000 meter, att flyta med kläder, trampa vatten i åtta minuter, att dyka tolv meter under ytan och att genomföra en livräddning.

Blir det Silvermagistern nästa år?

– Oj, det vet jag inte nu. Det var ganska tufft. Jag måste fundera på om jag tror att jag klarar av den. Jag är i och för sig 12 nästa år, säger Julia Sandberg Csatlos.

Fler badare drunknar

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över personer som mist livet vid drunkningsolyckor i juni:

2018 / sammanhang / 2017

1 / fritidsbåt / 3

1 / fiske / 3

12 / bad / 3

4 / övriga / 10

18 / Totalt / 18

Enligt Expressen, som intervjuat SLS:s generalsekreterare Karin Brand, hade tills i torsdags preliminärt 28 personer drunknat under juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om