Svenskarna Àlskar sina semlor. Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer berÀknar att vi Àter minst 40 miljoner semlor Ärligen och för mÄnga konditorier utgör bakverket en betydande del av ÄrsomsÀttningen.
Med Ären har den klassiska kardemummadoftande vetebullen med mandelmassa och grÀdde fÄtt sÀllskap av allsköns variationer. En av de allra nyaste Àr semmelrullen frÄn Janelings konditori i Eskilstuna.
Smakerna Àr de klassiska, men degen kavlas ut tunt, bakas i ugn, tÀcks med grÀdde och mandelmassa och rullas sedan ihop till en rulltÄrta.
â Sen Ă„ker den in i frysen! berĂ€ttar semmelrullens kreatör, konditorn Ulf Andersson.
Fryst semla?
â SĂ„ lĂ€nge grĂ€dden Ă€r inuti och inte exponeras för luft gĂ„r det alldeles utmĂ€rkt. Vi gör ju redan samma sak med mer klassiska stubbar, förklarar Ulf Andersson.
Och mycket riktigt. NÀr semmelrullen sedan tas fram och delas upp i stubbar och knubbiga skivor, Àr grÀdden fortfarande fint fluffig.
Idén testades första gÄngen i fjol, ett Är som i Sverige tycks gÄ till historien nÀr det gÀller nya kreativa semmelvarianter.
â Vi spĂ„nade pĂ„ hur man kunde skapa nĂ„got som kan ta över efter semlorna, nĂ„got som förlĂ€nger sĂ€songen och alltid finns tillgĂ€ngligt. En semmelstubbe med alla de klassiska smakerna kĂ€ndes som en okej kompromiss med traditionerna, sĂ€ger Ulf Andersson.
För kreativitet i all Àra, nÄgra extrema utsvÀvningar frÄn originalet gör man inte pÄ Janelings.
â Vi riktar in oss pĂ„ att det ska vara gott och att det Ă€r nĂ„gorlunda rationellt, sĂ€ger Ulf Andersson.
Konditorkollegan HÄkan Larsson instÀmmer.
â Visst kan man experimentera men man fĂ„r inte gĂ„ ifrĂ„n den heliga gralen!
Konditor HĂ„kan Larsson
Och den heliga semmelgralen Àr..?
â En mjuk vetebulle med kardemumma och en fyllning med bra mandelmassa och grĂ€dde.
Fast ett extraordinÀrt experiment har de ÀndÄ utfört; semmelsmoothie.
â Jag körde tvĂ„ semlor med varm mjölk i matberedaren. Det sĂ„g ut som nĂ„got man inte vill Ă€ta men det var gott â alla smaker fanns ju dĂ€r, sĂ€ger HĂ„kan Larsson.
Strax dÀrefter upptÀckte han att semmelsmoothien redan "uppfunnits" av en annan konditor.
â Ăsch, vi hade vĂ€l Ă€ndĂ„ inte gjort nĂ„got av det. Hur presenterar man en semmelsmoothie pĂ„ ett trevligt sĂ€tt? sĂ€ger han och skrattar.
Den hÀr sÀsongen radar konditoriet upp nÀrmare tio semmelvarianter och sÀljer uppemot 800 per dag. Utom pÄ fettisdagen, dÄ svindlande 8 000 semlor lÀmnar bakbordet. Mest populÀr, dÀrtill ohotat, Àr den klassiska versionen.
â Semlor Ă€r ju nĂ„got vĂ€ldigt traditionellt. Det Ă€r till och med sĂ„ att de gĂ„r allra bĂ€st pĂ„ tisdagar, fast det inte ens Ă€r fettisdagen! sĂ€ger Ulf Andersson.
Han berÀttar att visst hÀnder det att en och annan traditionskÀnslig kund kommer in och svÀr över att semmelsÀsongen numer ofta strÀcker sig frÄn nyÄr till pÄsk. Men:
â Sen köper de fyra!