Ålspånga säteri är sålt – skogsföretag tar över

Säteriet i Sörmland som var till salu för 46 miljoner är nu sålt. Nya ägaren är skogsföretaget Forestry. Men prislappen förblir hemlig.

Forestry arbetar med förvaltning av skog och totalt innehar över 6000 hektar skog och mark.

Forestry arbetar med förvaltning av skog och totalt innehar över 6000 hektar skog och mark.

Foto:

Övrigt2017-02-01 09:29

Fastigheten har legat till salu sedan 2014 och efter att Eskilstuna-Kuriren skrev om godset för lite över en månad sedan har det nu fått en ny ägare.

Lisa Kjellén är vd på företaget Forestry, som är den ägaren av fastigheten.

‒Ja, det stämmer. Vi har tittat på fastigheten sedan i höstas och i fredags fick vi tillträde till den, säger hon.

De nya ägarna Forestry ingår i koncernen Gullringsbo Egendomar. Forestry arbetar med förvaltning av skog och totalt innehar över 6000 hektar skog och mark. Koncernens bolag förvaltar utöver det fastigheter som uppgår till ett värde av 5 miljarder kronor.

Hon berättar att företaget har förvaltat skog och mark i Lettland i ungefär tio år och nu tittar på en etablering i Sverige.

‒Vi har velat expandera vår verksamhet till Sverige och det är främst skogen och marken som är av intresse i det här köpet.

Hon fyller i med att Forestrys ägarskap inte kommer att påverka situationen för de nuvarande byggnaderna på området.

‒Den verksamheten kommer att fortsätta bedrivas som den gör i dagsläget, säger Lisa Kjellén.

Vad Ålspånga säteri såldes för vill hon inte kommentera. Godset låg sedan 2014 ute för prislappen 46 miljoner kronor. Men företaget som Forestry köpte, Ålspånga säteri 1 AB, är ett nystartar bolag som enligt Lantmäteriet köpte fastigheterna, marken, maskiner samt konstverk för strax över 15 miljoner kronor.

‒Jag kommer inte kommentera hur mycket vi köpte Ålspånga säteri för i nuläget, säger Lisa Kjellén.

Godset

Namnet på godset är Ålspånga säteri och är beläget mellan Vadsbro och Bettna. På gårdens ägor finns det ungefär 65 hektar åker, 89 hektar skogsmark och resterande fördelat på betesmark och vatten.

Mangårdsbyggnaden daterar till mitten av 1700-talet och har 16 rum och kök. Storleken på byggnaden är nästan 600 kvadratmeter. Bland de övriga byggnaderna finns det bland annat ett stall och ridhus på 1300 kvadratmeter som håller internationella dressyrmått.

Källor: Lantmäteriet och Skeppsholmen Sotheby´s international realty.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!