Nomineringen kom som en överraskning och utnämningen blev något av en chock. Men det är en sprudlande glad Johan Anderblad som nu tar sig an utmaningen att skapa samma möjligheter för alla – gammal som ung – att hitta till litteraturen. Sveriges läsambassadör ska verka för just detta.
Det var ägarna till Teater Klämman i Mellösa, nära huset där Johan Anderblad deltidsbor, som nominerade honom till att bli Sveriges fjärde läsambassadör. I utnämningsarbetet fick han frågan vad han skulle vilja göra i rollen.
‒Jag tänkte att vi måste använda de moderna vägarna, nå ut direkt och inte bara till barn och unga utan också till vuxna, i bland annat Youtubekanaler. Det gäller att hitta sammanhang där man normalt inte snackar läsning, säger han.
I stället för att vända sig till redan bokfrälsta vill Johan Anderblad använda de kanaler där många finns i dag och där hitta inspiratörer som vill hjälpa till att väcka läslust.
Juryn för Sveriges läsambassadör föll för upplägget. Vem som hade fått uppdraget var dock en väl förborgad hemlighet fram till Bokmässan i Göteborg, då kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kom med avslöjandet.
Känd som "Bolibompa-Johan", med många år som tv-producent och programledare i bagaget men tämligen ny som barnboksförfattare, var Johan Anderblad först förvånad över utnämningen. Men redan innan den blev aktuell åkte han runt med "Bojan"-böckerna och inspirerade till läsning. Och han har ett brett nätverk i och med att han är ett känt ansikte för dagens småttingar, deras föräldrar som växte upp med honom i rutan och deras föräldrar i sin tur som såg programmen med sina barn.
‒Kontaktskapandet har jag i mig, den drivkraften vill Kulturrådet åt. Jag har redan varit jättemycket ute, besökt bibliotek och pratat i radio. Det gäller att mobilisera alla som jobbar för läsningen.
Johan Anderblad säger att läsning är en demokratifråga. Den som inte kan ta till sig en text får svårt att fungera i samhället.
‒Sedan är det läslusten, att få tillgång till den fantastiska värld som böcker är. Får du i gång ett lustläsande kan du ta till dig knepiga texter. Jag vill naturligtvis jobba mycket med lusten. Det handlar om att hitta rätt bok, rätt historia. När jag skulle lära mig att läsa var jag först helt ointresserad. Jag bläddrade, läste ingenting. Sedan hittade jag Agaton Sax.
Han framhåller hur viktigt att det är att inte komma med pekpinnar kring läsning. Att försöka väcka läslust genom att säga "det här är en viktig bok" går bort.
‒All läsning är bra.
Han framhåller att det finns läsning för alla, även de som får kämpa lite extra. Böcker på lätt svenska kan passa bra för en del, medan andra föredrar ljudböcker. Även för läsvana finns nya vägar att upptäcka.
‒Högläsning är en stor grej. Jag träffade nyligen några 16-åriga tjejer som högläste för varandra via Skype.
Johan Anderblad var själv några år äldre än så när han på allvar upptäckte vad böcker kan ge.
‒Jag hade en period när jag skulle vara tuffa killen i tuffa gänget. Det fanns inte i tankevärlden att jag skulle gå runt med en bok. Jag spelade i rockband efter gymnasiet när någon tipsade om ett lager där jag kunde jobba extra.
Lagret visade sig tillhöra en bokhandel inför bokrean och personalen där kom att betyda massor. De inspirerade och tipsade om böcker och Johan Anderblad var snart i färd med att bygga upp ett eget bibliotek av ren läslust.
‒Den upplevelsen är aldrig för sen att få. Det vill jag ta med mig.