Arbetsmiljöverket fastställde nyligen att skyddsmask 90 endast är tillåten för användning inom Försvarsmakten och inte får delas ut till polis eller personal inom räddningstjänsten. Detta med anledning av att masken klassas som komplicerad skyddsutrustning och inte kan märkas enligt EU:s regelverk efterhand.
Och Arbetsmiljöverket anger att inga undantag kan ges.
Detta har skapat oro bland ambulans-, räddnings- och polispersonal. Skyddsmasken används vid tillfällen när insats vid giftig gas är aktuellt. Maskerna utprovas individuellt och är personliga.
Skyddsmask 90 delades ut av Socialstyrelsen och i dagsläget finns inga fullvärdiga alternativ.
Arbetsmiljöverket förutsätter nu att skyddsmask 90 inte används utanför Försvarsmakten. EU:s regler kan inte kringgås, menar Arbetsmiljöverket. Arbetsmiljöverket har befogenhet att utfärda föreläggande med krav på att användningen inom till exempel landsting upphör.
Landsting och räddningstjänst och polis har lagt ned mycket pengar på inköp av skyddsmask 90.
Ambulanssjukvården i länet använder till exempel skyddsmask 90. Och verksamhetschef för landstingets ambulanssjukvård Jörgen Lifvakt säger att de genomför regelbundna tester med skyddsmask 90.
– De indikationer vi har är att det är en säker mask, säger han.
Ambulanspersonalen tänker dock fortsätta använda skyddsmasken. Ett beslut som har vuxit fram efter diskussion med bland annat enheten för kris och katastrof samt med hälso- och sjukvårdsdirektören.
– Vi har diskuterat frågan och känner oss trygga med masken, säger Jörgen Lifvakt.