Anders lyckades vända sitt liv: "Man måste vilja och vara absolut redo"

Alkohol rankas som en av de största riskfaktorerna bakom ohälsa, som inte bara drabbar den som dricker själv utan även dennes omgivning. Sörmlänningen Anders förlorade jobb, hem och familj på grund av alkoholen. ‒Det kan drabba alla, från läkare till sopåkare, rik som fattig, kvinna som man. Tyvärr är det nog mer socialt skamligt som kvinna att ha problem med alkoholen, säger han.

Alkohol är en av de största riskfaktorerna bakom ohälsa. Mannen på bilden har ingenting med texten att göra.

Alkohol är en av de största riskfaktorerna bakom ohälsa. Mannen på bilden har ingenting med texten att göra.

Foto:

Övrigt2017-09-23 07:16

Alkoholkonsumtionen har ökat kraftigt i Sverige sedan mitten av 1990-talet och i dag har mer än en halv miljon svenskar en riskfylld alkoholkonsumtion. Enligt landstingets rapport Hälsan i Södermanland 2017 dricker sörmlänningar sig berusade mer sällan än genomsnittssvensken även om skillnaderna är små. Niondeklassarna i Sörmland har den senaste tiden visat på en tydlig nedåtgång i alkoholkonsumtionen samtidigt som alkoholdebuten skjuts upp. Årets siffror från landstingets undersökning Liv & Hälsa ung 2017 visar att det är sex procent av länets 15-åringar som dricker sig berusade en gång i månaden medan en femtedel av gymnasieungdomarna i årskurs två gör samma sak. Det är vanligare att män berusar sig än kvinnor, en skillnad som inte finns bland skolungdomar i årskurs nio, däremot i viss grad på gymnasiets årskurs två.

För landstinget är det förebyggande och hälsofrämjande arbetet med fokus på bland annat minskat riskbruk av alkohol, en viktig del i målet att bli Sveriges friskaste län 2025. Förra sommaren enades politikerna om att godkänna en motion från KD om alkoholstopp för operationspatienter. Beslutet har inte effektuerats än, men enligt landstingfullmäktiges beslut finns det evidens för att en alkoholkonsumtion över två standardglas per dag ger fördubblad risk för vårdskador efter operationen. Samtidigt kan ett alkoholstopp medföra att riskerna reduceras med upp till 70 procent om en patient har en alkoholfri period inför operation.

Sörmlänningen Anders, som lever med ett 30 år långt missbruk av alkohol bakom sig, menar att det är bra att samhället och vården finns där och stöttar och förebygger. Samtidigt menar han det mesta hänger på personen själv.

‒Man måste vilja förändra sitt liv och vara absolut redo.

För honom tog det lång tid innan han kände sig redo. Idag är han nykter sedan tre år och berättar att problemen började redan när han som ung rörde sig i 80-talets krog- och musikvärld. Till en början urartade det till och från men det var ingenting han reflekterade över. Men efter ungefär tio år i branschen blev resandet jobbigt och han började varva ner med ett dricksglas whiskey för att få ner tempot.

‒Egentligen var jag fast där fast jag såg inte det. Jag och många andra såg alkoholister som de där som sitter ute på bänken, berättar han.

En tragedi inom familjen och en tristess i vardagen gjorde att han började ta till alkohol så fort det gjorde ont, som han uttrycker det.

‒Det här tog lång tid för mig att bygga upp. Det var först en bit in på 2000-talet som jag började känna att jag måste ha någonting på morgonen. Men jag lurade mig själv att jag kan sluta.

Snart blev alkoholen ett drivande kall för Anders. Kring 2010 beskriver han läget som katastrofalt. Alkoholmissbruket hade tärt på familjelivet och han försökte ta sitt liv. För att slippa tjat och beskyllningar från familjen tog han ut skilsmässa.

‒Jag tänkte inte på familjen, bara på alkoholen. Jag tänkte bara att nu är jag fri, nu kan jag dricka.

Men så småningom blev han vräkt från sin lägenhet, fast i en stor skuld och började bo i en husvagn eller sova ute. Den tiden präglas för Anders av många suddiga minnen av ambulansfärder och funderingar på att ta sitt liv.

‒Men jag kunde inte, jag hade alkohol kvar att dricka.

För tre år sedan hamnade han i en fyllecell, en situation som till slut ledde till att han lades in på behandlingshem.

‒Jag fick lära mig om den här sjukdomen och att jag aldrig mer kan dricka. Jag hade ju misstolkat det, jag trodde jag skulle få behandling så att jag kunde dricka normalt.

I dag har Anders fått tillbaka sitt liv och har kontakt med sin familj. Han har funnit kärleken, har eget företag och betalar av sin skuld.

‒Jag valde AA för min fortsatta nyktra bana och allt jag hade lärt mig tidigare började blomma ut. Jag har lärt mig att acceptera mig själv och hittat tilliten till mig själv igen, säger han.

Samtidigt kan han aldrig känna att han kan slappna av.

‒Det är fortfarande en dag i taget. Morgondagen är ett tomt blad, men min förhoppning är att jag kan dö nykter. Men jag ser många falla. Någonting jag lärt mig är att det här kan drabba alla, från läkare till sopåkare, rik som fattig, kvinna som man. Tyvärr är det socialt mer skamligt som kvinna att ha problem med alkoholen så där tror jag att det finns ett stort mörkertal.

Anders heter egentligen någonting annat.

Risker med alkohol

Levercirros, bukspottkörtelinflammation och vissa cancerformer är exempel på sjukdomar efter långvarig alkoholkonsumtion. Alkoholförgiftning och skador på grund av olycksfall och våld hör däremot ihop med berusningsdrickande.

Riskerna med alkoholkonsumtion i samband med operation är bland annat ökad infektionsrisk och ökad belastning på hjärta och kärl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!