Inne på Lundby säteri lyssnar man fokuserat på Anna Nordin när vi kommer in i lektionsrummet. Hon berättar om hur hästarna ser, och inte ser.
– Hästar har sina ögon på sidorna så det är bäst att cirkulera runt ett föremål för att komma närmare det, än att försöka gå rakt mot det.
Anna Nordin förlorade sitt ben när hon var elva år efter en bilolycka när hon kom hem ridande. Men hon gav aldrig upp ridningen, utan tvärtom. Idag rider hon på landslagsnivå i para-dressyr och har också en plats i ett landslag för fullt friska ryttare trots sin funktionsnedsättning.
I stallet den lördagen dedicerar hon hela dagen till att undervisa i Working Equitation (WE), en ridsportgren där samarbetet mellan hästen och ryttaren är viktigast av allt. Målet är nämligen att lösa uppgifter tillsammans, vilket Eskilstunabon Linn Sundmark, 15 år uppskattar mycket.
– Jag och min häst har tränat WE två gånger förut och vi både tycker att det är väldigt roligt. Jag har en travhäst som föredrar att göra lugna övningar och senare få belöning.
Har grenen hjälpt dig att få en bättre relation med din häst?
– Åh ja, förut var hon mer pigg, och jag hade svårt att lita på henne. Men nu efter WE har vi fått en tryggare relation tillsammans, jag vågar ge henne min tillit. Det går mycket bättre, säger hon.
Lena Nordgren är också elev den här lördagen. Hon bor i Kvicksund där hon själv har två hästar, en ung och en äldre häst. Snart ska hon och hela gruppen lösa uppgifter: gå över en bro, backa men också öppna och stänga en grind.
– Jag håller på med att utbilda min unga häst och WE-övningarna gör henne motiverad. Hon förstår mer och gillar att träna på det, säger hon.
För Anna Nordin började intresset för grenen när hon själv tränade dressyr på en anläggning och såg andra träna Working Equitation. Året var 2009 och redan sommaren därefter var hon på Europamästerskap i Italien.
– Det var precis lika roligt som det såg ut när jag testade första gången. Working Equitation är en gren som alla har nytta av och det är också lätt att anpassa till alla, både hästar och personer.
Utöver att begripa hur hästarna förstår världen runt om sig, tycker Anna Nordin att det är viktigt att tänka på hur man positionerar sin kropp när man rider.
– Man fokuserar ofta på vad hjälperna, händerna och fötterna, gör, men det räcker inte. Mitten av kroppen betyder mest och det är här det kan ske missförstånd mellan hästen och ryttaren.
Hon har sett många gånger hur hästen är villig att hjälpa och medverka med sin ryttare under övningarna inom Working Equitation.
– Hästen förstår om ryttaren misslyckas med en övning och försöker kompensera. De förstår och vill hjälpa till, säger hon.
Inom Working Equitation skulle Anna Nordin dock vilja se fler barn och ungdomar.
– Jag är övertygad om att den grenen skulle hjälpa dem att få en bättre relation med hästen. Inom ridning tävlar man så tidigt som barn. Allt blir snabbt på blodigt allvar och man blir lätt irriterad på sin häst när allt inte går som det ska. Det är där Working Equitation kan hjälpa. Dels finns det alltid en välkomnande attityd på tävlingarna, och allt uppmuntrar till att ha en trygg relation med sin häst. När man har nått dit, ger hästen allt till sin ryttare. De är otroligt lojala djur, säger hon.