När Anna Schweitz startade sin verksamhet stod det uttryckligen i affärsplanen att det skulle vara ett bageri och inte ett café. Men så ställdes det ut en perkolator i köket och det blev självservice. Och utvecklingen fortsatte. Tre gånger har de fått utmärkelse i White guide över Sveriges bästa caféer, som Årets fikaställe, Årets bästa café och nu senast som Årets hållbara café. Samtidigt är hon tydlig med att det fortfarande är bageriet som är grunden i verksamheten.
De är i slutet av sin högsäsong, med öppet sju dagar i veckan. Från mitten av augusti återgår de till sina vanliga öppettider från tisdag till lördag. Det är under den hektiska sommarperioden de har kunnat hämta hem allt de hade utvecklat under de lugna månaderna.
– Vi experimenterar under lågsäsong varje år. Jag har tagit fram ett bröd som heter "Gott samvete". Det kändes som ett bra namn och jag har jobbat med ursprungssorter av spannmål, bland annat ölandsvete och emmervete, säger Robert Schweitz.
Paret Schweitz driver det lilla och personliga bageriet i Mariefred som lockar stora som små med väldoftande bakverk. De valde bort karriärerna i Stockholm för att satsa på sin passion. Här har de hittat sin kärna och jobbar tillsammans med något som både är gott och hållbart. Det kan vara en bidragande orsak till den familjära stämningen.
– Vi vill att våra gäster ska känna sig hemma här, säger Anna Schweitz.
Brödbuffén är något som Robert Schweitz gärna rekommenderar gästerna. En korg med nybakat bröd som serveras med lantost och närproducerad marmelad. Kunden brer själv i ordning sin smörgås något som kan te sig annorlunda för många men som ändå ger den där "hemma vid köksbordet"-känslan.
– Man blir lycklig av nybakat bröd, det är fantastiskt gott. Enkelt och bra, säger Robert Schweitz.
För den som vill göra mer än att bara njuta av nybakat bröd erbjuder bageriet kurser för den som vill lära sig allt om brödprocessen. Förmedlandet av kunskap är viktigt, de vill erbjuda ett livsstilskoncept och tror på spannmål när allt fler väljer att gå över till en vegetariskt inriktad kost.
De ligger i tiden med ekotänket men kan också surfa på den nya trenden med tröstfika. I en orolig värld söker sig människor tillbaka till bekanta smaker och barndomsminnen. Och i den världen blir Annas hembageri ett vattenhål där brödet får ta tid och du kan slå dig ner för att njuta av sju sorters kakor. Kanske prova en moralkaka bakad på råg och känna vindslag från mormors tid.