Annas hembageri för den som vill fika med gott samvete

Inspirationen kommer från mormor och viljan att sprida kunskap om ett riktigt mathantverk är stor. Resultatet? De har fått mästarklass-stämpel i årets White guide och vann kategorin Årets hållbarhetspris. – Det är väldigt speciellt, när det gäller hållbarhet kan man aldrig köra det lite på sidan om, det måste komma från hjärtat, säger Anna Schweitz.

Det råder en familjär stämning inne på Annas Hembageri och många kommer förbi för att säga hej till ägarna samtidigt som en brödpåse får följa med hem.

Det råder en familjär stämning inne på Annas Hembageri och många kommer förbi för att säga hej till ägarna samtidigt som en brödpåse får följa med hem.

Foto:

Övrigt2018-01-25 20:05

När Anna Schweitz startade sin verksamhet stod det uttryckligen i affärsplanen att det skulle vara ett bageri och inte ett café. Men så ställdes det ut en perkolator i köket och det blev självservice. Och utvecklingen fortsatte. Tre gånger har de fått utmärkelse i White guide över Sveriges bästa caféer, som Årets fikaställe, Årets bästa café och nu senast som Årets hållbara café. Samtidigt är hon tydlig med att det fortfarande är bageriet som är grunden i verksamheten.

De är i slutet av sin högsäsong, med öppet sju dagar i veckan. Från mitten av augusti återgår de till sina vanliga öppettider från tisdag till lördag. Det är under den hektiska sommarperioden de har kunnat hämta hem allt de hade utvecklat under de lugna månaderna.

– Vi experimenterar under lågsäsong varje år. Jag har tagit fram ett bröd som heter "Gott samvete". Det kändes som ett bra namn och jag har jobbat med ursprungssorter av spannmål, bland annat ölandsvete och emmervete, säger Robert Schweitz.

Paret Schweitz driver det lilla och personliga bageriet i Mariefred som lockar stora som små med väldoftande bakverk. De valde bort karriärerna i Stockholm för att satsa på sin passion. Här har de hittat sin kärna och jobbar tillsammans med något som både är gott och hållbart. Det kan vara en bidragande orsak till den familjära stämningen.

– Vi vill att våra gäster ska känna sig hemma här, säger Anna Schweitz.

Brödbuffén är något som Robert Schweitz gärna rekommenderar gästerna. En korg med nybakat bröd som serveras med lantost och närproducerad marmelad. Kunden brer själv i ordning sin smörgås något som kan te sig annorlunda för många men som ändå ger den där "hemma vid köksbordet"-känslan.

– Man blir lycklig av nybakat bröd, det är fantastiskt gott. Enkelt och bra, säger Robert Schweitz.

För den som vill göra mer än att bara njuta av nybakat bröd erbjuder bageriet kurser för den som vill lära sig allt om brödprocessen. Förmedlandet av kunskap är viktigt, de vill erbjuda ett livsstilskoncept och tror på spannmål när allt fler väljer att gå över till en vegetariskt inriktad kost.

De ligger i tiden med ekotänket men kan också surfa på den nya trenden med tröstfika. I en orolig värld söker sig människor tillbaka till bekanta smaker och barndomsminnen. Och i den världen blir Annas hembageri ett vattenhål där brödet får ta tid och du kan slå dig ner för att njuta av sju sorters kakor. Kanske prova en moralkaka bakad på råg och känna vindslag från mormors tid.

Sätter poäng på mat och fika

White Guide är en restaurangguide som gets ut i Sverige sedan 2005. Varje år testar och bedömer de 800 restauranger. Från 2013 publiceras även en White Guide Café med upp till 300 av Sveriges bästa caféer presenteras. De vill stå för seriös och innovativ krogkritik. Testerna sker anonymt och med full transparens kring bedömningskriterierna. Kvaliteten på dryck, bakverk (och bredda bröd), service samt miljö och stämning bedöms i White guide café. Störst vikt läggs vid kvalitet och upplevelse av dryck och bakverk, med en poängs övervikt för bakverken. Källa: whiteguide.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!