‒Det som gör mig så upprörd är att man verkligen kan känna hans frustration. Han känner sig ju helt utelämnad, säger hon om Thomas i reportaget.
Annelie Klavins Nyström är bland annat ordförande för det lokala brottsförebyggande rådet Trygga Eskilstunas politiska styrgrupp. Hon menar att det är lätt att dra till med att det behövs "hårdare tag" mot brottslingar, men det är just vad hon anser är nödvändigt för att komma tillrätta med kriminaliteten och otryggheten.
Hon nämner längre fängelsestraff och slopad straffrabatt som exempel. Åtgärder som hon menar skulle ha en avskräckande effekt, samtidigt som brottsoffren skulle känna sig tagna på allvar av samhället.
‒Vi har en straffskala i dag som inte används fullt ut. De här småungarna släpps ut på en gång, kommer tillbaka och high five:ar sina polare. Det händer liksom ingenting, säger hon.
Samtidigt måste samhället erbjuda en väg ut för de ungdomar som av olika anledning har anammat en kriminell livsstil. Annelie Klavins Nyström skulle vilja se en utbyggd "Exit-verksamhet", för att uppmuntra och hjälpa unga kriminella att helt enkelt hoppa av.
Trygga Eskilstuna arrangerar regelbundet trygghetsmöten ute i bostadsområdena. Annelie Klavins Nyström berättar att det i samband med dem brukar dyka upp människor som befinner sig i samma situation som Thomas. Otrygga eller rentav rädda människor, som kanske utsatts för brott som de inte vågat anmäla.
‒Det är ofta någon som vill komma fram och prata efter mötena, berättar hon.
När hon läste om Thomas i lördags blev hon förutom arg och frustrerad även glad, över att han faktiskt gjort det rätta.
‒Det är starkt att han gjorde det han gjorde. Jag beundrar hans civilkurage, säger hon.