Antikviteter fortfarande hett – men mer nischat

— Samlarmarknaden har skurit sig som en klick bearnaisesås. Billiga saker har blivigt billigare och dyrare saker ultradyra, säger antikexperten och tv-profilen Peder Lamm. Han är ett av dragplåstren vid helgens bomässa.

Övrigt2013-11-15 06:00

På Bomässan kommer Peder Lamm först att ha en antikskola, för att lära ut grunderna i att känna igen och värdera gamla grejor.

— Har man väl knäckt koden och lärt sig, så är det ganska enkelt.

Peder själv kom in i branschen redan som 15-åring tack vare att hans pappa tvingade honom att ta ett sommarjobb.

— Jag var bara en slö tonåring och hade hellre fått höjd månadspeng och varit ledig hela sommaren, säger han.

Men hans pappa samt ödet ville annorlunda och Peder Lamm hamnade på Bukowskis där han fick koka kaffe åt tanterna och gubbarna, sopa auktionslokalen och springa ärenden. Han blev fascinerad av den världen och fortsatte på Bukowskis under hela sin studietid.

— Jag jobbade där tills jag var 25. Det var min skola i den här branschen och har lett mig vidare på andra vägar.

På så sätt fick han en passion för antikviteter och säger att det är den delen av hans arbetsvardag som mer känns som en hobby, just för att det är en passion. Men han är också journalist och är chefredaktör för en tidning och har setts flitigt i både egna och andras tv-program.

Suget efter att få saker i hemmet värderade har inte klingat av, berättar han. På Bomässan i Eskilstuna blir det också antikrunda under lördagen, efter Peders föredrag.

— Man får ha med sig en sak per person och tar en nummerlapp, det är väldigt viktigt för ordningen och redan, säger han.

Peder Lamm pratar om hur sakerna är tillverkade, av vad, vad det kostade den gången, vad man använde det till, kulturhistorien bakom. Det är sällan det visar sig att exempelvis en gammal vas är värd ohyggligt mycket pengar.

— När jag ser sådana krigsrubriker i kvällstidningarna brukar jag genast ana att det ligger en gammal Golden retriever begraven. Någon kanske har värderat vasen, men det är inte förrän det dyker upp en köpare som är villig att betala summan som saken verkligen har det priset. Ofta är det bara en gissning.

Han förklarar att det är sådana rubriker som får oss att blanda ihop två viktiga saker, värde och försäljningspris, som är helt olika saker.

— Det försöker jag motarbeta. Försäljningspris är ofta ganska ointressant, och lågt. Det är ofta den effekten jag får när jag är ute och pratar. Ofta har den gamla vasen bara ett försäljningspris jämförbart med vad det kostar att köpa en kaffe och en mazarin. Men den kanske har ett stort värde för just dig.

Samtidigt är antikviteter fortfarande hett, menar han, men förklarar att det har blivit mer nischat.

— Du har personer som är specialintresserade av vintage, eller möbler från en viss period. Ofta så lever de för hela den kulturen och perioden och går "all in" med alltifrån klädsel och möbler till den musik de lyssnar på.

Därför kan vissa saker helt plötsligt kosta väldigt mycket för att det finns flera köpare som nördat in på samma sorts saker. Samtidigt har auktionssajterna gjort saker och ting mer tillgängliga och därmed bidragit till att påverka prisnivåer.

— Samlarmarknaden har skurit sig som en klick bearnaisesås. Billiga saker har blivigt billigare och dyrsaker ultradyra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om