Den 62-åriga läkaren var från och till mycket känslosam och berättade inledningsvis att hon ogärna vistades i Eskilstuna. Hon talade om en oerhörd press och skammen hon och maken känt sedan de lämnade Eskilstuna 2006, efter 20 års verksamhet. Läkarparet, med privatläkarmottagning i centrala stan, ägde då en gård som efter en konkurs såldes på exekutiv auktion. Livet därefter hade varit tungt, för hela familjen, berättade kvinnan.
— Vi mådde så dåligt, skämdes för att gå ut och gömde oss där ingen kände igen oss.
Flera av de händelser hon åtalas för har koppling till den tiden, berättade läkaren. I ett försök till nystart hade paret 2008/2009 tittat på ny lokal i Eskilstuna. De skulle återuppta läkarpraktiken. Det behövde dock pengar för att förverkliga drömmen men det mesta gick snett. Någon comeback blev det aldrig i stället kom kvinnan att ägna sig åt tveksamma affärer, som enligt chefsåklagare Martin Tidén, vid ekobrottsmyndigheten, varit brottsliga. Åklagaren anser sig kunna bevisa flera fall av skattebrott där syftet varit att lura till sig momspengar trots att några transaktioner aldrig genomförts. Kvinnan anser dock att hon aldrig haft brottsligt uppsåt och i efterhand rättat uppgifterna.
I ett fall som rör bokföringsbrott upprättades årsredovisning tio månader för sent. Detta trots att årsomsättningen understeg 50 000 kronor och att det totalt rörde sig om 20-30 transaktioner.
En stor del av dagen ägnades åt hästar. Kvinnans bolag köpte, enligt en faktura från 2009, en travare av maken för 500 000 kronor och försökte dra av momsen på 100 000 kronor. Köpet skedde delvis för att reglera en skuld mellan makarna, berättade kvinnan. Hon medgav dock att det inte fanns några pengar att betala med och tillade att skulden till maken "egentligen är moralisk och aldrig kommer att försvinna".
Skatteverket trilskades hur som helst och bad om underlag som visade att hästen de facto varit i Sverige. Enligt åklagaren och delvis medgivet av den åtalade, fick det kvinnan att förfalska flera dokument, bland annat ett veterinärintyg och en faktura från en person som påstods ha fraktat hästen från Polen till Sverige. Hon försäkrade under rättegången att hästen varit på Öland och att hon känt sig desperat när Skatteverket inte trodde henne. En person som skriftligt intygade att hästen varit på Öland hade varit död i flera år.
I bevisningen kring ett av bedrägerierna som kvinnan åtalats för förekommer även läkarens försvarsadvokat Bengt H Nilssons namn. Kvinnan medger att hon upprättat en handling där advokaten intygade att läkaren hade 8,5 miljoner kronor att vänta från Justitiekanslern. De brotten, urkundsförfalskning och försök till bedrägeri, är de enda brott som kvinnan erkänner.
I morgon fortsätter rättegången med flera vittnesförhör och läkarens förklaring till ett antal obetalda hotellnätter och ett förfalskat elräkningskvitto.