APA må låta som ett djungeldjur, men när vi pratar öl handlar det om American Pale Ale, det vill säga en amerikansk version av ale.
Jag stengillar APA. Smaken kan dra i alla möjliga och omöjliga riktningar, men gemensamt är att den har en skön och tydlig beska från amerikansk humle, som också har lite lagom blommiga citrustoner. Men samtidigt brukar APA-öl vara väldigt friska och lättdruckna. Lite av allt med andra ord. En lysande egenskap i ölvärlden om du frågar mig.
I ale kan man dessutom ofta hitta en karamellig smak som sitter helt gjuten till den där oemotståndliga karamelliserade stekytan på kött som kan lyfta en bra burgare till himmelska höjder. Karamell + karamell = godis.
Och precis som med så mycket annat här i världen var det USA som var först med att dra igång vår tids ölrevolution, som sett till att det numera bryggs öl i var och varannan svensk småstad. En folkrörelse är född som förtjänar att hyllas med ett glas bitterljuv bärnstensfärgad APA. Med eller utan svans.
Mia Gahne/TT