Arne Andersson växte upp på Sågtorp i Mellösa. Torparstället låg under Harpsund och arrenderades av Arnes föräldrar. Familjen hade några kor, hästar, grisar och höns. Så småningom arrenderade hans föräldrar även ytterligare ett torp som blev sidobruk. Arne växte upp med sex yngre syskon.
– Vi fick hjälpa till en hel del men i efterhand tycker jag att vi hjälpte till för lite. Vi sprang hellre och lekte, säger Arne.
Efter att ha gått ut Mellösa kyrkskola var det dags att söka arbete.
– De första åren hade jag en massa olika arbeten för då var det inte svårt att hitta jobb till skillnad från nu.
Dräng på Harpsund
Hans första arbete var som trädgårdsdräng på Harpsund när Wikander bodde där. Sedan fortsatte Arne på samma bana på Sparreholms slottsträdgård och en handelsträdgård utanför Nyköping. Efter det följde diverse jobb i Nyköpingstrakten. Han arbetade på Smältostfabriken på mejeriet och på automobilfabriken Ana.
– Under den tiden vaknade mitt mc- och bilintresse. Jag hade en massa gamla dåliga bilar och var med om fem tillbud.
Arne tror att han har en skyddsängel, eftersom han har överlevt.
Yngre med segelflyg
Arne har även hunnit med att jobba hos en byggmästare i Eskilstuna och gått en kurs i industriteknik. Men det var först när han började jobba på Elmo i Flen 1959 som han stannade en längre tid på ett jobb.
– Jag fick livstid och blev kvar 36 år, säger Arne och ler.
Där var Arne avsynare på kontrollavdelningen. När han gick i pension fick han lektioner i segelflygning i present eftersom han alltid hade varit fascinerad av segelflyg. Det blev sedan ett intresse Arne höll på med under en tid.
– Man känner sig som en ny människa när man är uppe i luften. Det är så tyst. Jag kände mig som tio år yngre efter varje uppstigning.
Arne var gift första gången under Nyköpingstiden och har en dotter från det äktenskapet. Men det var när han mötte Ulla 1966 som han träffade sin livskamrat som han lever med än i dag. Ulla kommer från Vingåker men Arne träffade henne i Lausanne i Schweiz under en IOGT-NTO-kongress. Ett par år senare gifte de sig i Västra Vingåkers kyrka. Så småningom köpte de villa i Flen. Då tog Arne åter upp sitt trädgårdsintresse från Harpsundstiden.
– Jag är galen i att odla grönsaker, blommor och potatis och Ulla är glad i blommor, berättar han och visar bilder på prunkande rabatter fulla av rosor.
Överlevde
Numera bor paret i en lägenhet i Flen. Ett gemensamt intresse är att besöka kyrkans soppluncher. Men en dag i höstas kände Arne inte för att följa med utan tänkte ta en promenad själv istället. Dock blev det i slutändan så att han åkte med till församlingshemmet. Med facit i hand var det nog tur. Under lunchen fick Arne en hjärtinfarkt och hjärtat stannade. Två kvinnor i serveringspersonalen gav Arne hjärt- lungräddning. På plats fanns också två tidigare ambulansförare och kyrkoherde Anders Lagbo som hjälpte till. Det var Arnes fjärde infarkt.
– Jag är tacksam för att jag lever. Nu väntar jag på vårsolen så att man kan vara ute.
På födelsedagen i morgon kommer bland annat Arnes sex syskon som alla är i livet.