I början av mars berättade Mikael Sjöberg, generaldirektör Arbetsförmedlingen i SR:s Ekot att 130 av myndighetens kontor skulle läggas ned fram till 2020. En följd av att de tidigare hade varslat 4 500 anställda. Förhandlingarna om vilka kontor som kommer att påverkas pågår fortfarande och väntas vara klara i slutet av mars eller början av april.
– Det pågår sekretessbelagda förhandlingar både när det gäller uppsägningar och kontorsnätverk, säger Katarina Enqvist-Bolin, ansvarig chef för Katrineholmskontoret.
Hon säger att det är oklart vad en eventuell stängning skulle kunna betyda.
– Om det innebär att bara våra kundtorg stänger och att vi har kvar personal som jobbar eller om hela kontoret försvinner. Det vet jag inte heller.
I nuläget innebär det att arbetet på arbetsförmedlingen pågår som vanligt.
– Det vi framförallt jobbar med nu är att få våra kunder att se de tjänster och bra verktyg vi har på nätet. De kommer oavsett vilket vara en stor del av de tjänster vi har. Det pågår redan nu, säger Katarina Enqvist-Bolin.
Kommunstyrelsens ordförande, Göran Dahlström (S), hoppas att Arbetsförmedlingens kontor i Katrineholm kommer att finnas kvar.
– Om vi skulle tappa kontoret och möjlighet till närkontakt för de som står utan arbete vore väldigt olyckligt.
Göran Dahlström säger att kommunen har ett gott samarbete med Arbetsförmedlingen och poängterar möjligheten till fysisk kontakt med arbetssökanden på plats.
– I Katrineholm finns det många lågutbildade, men vi har även tagit emot många invandrare. Här är det många gånger viktigt med det personliga mötet, samverkan med vuxenutbildning och arbetsförmedling för att få människor i jobb.
Han säger att kommunen inte kan överta Arbetsförmedlingens uppgifter, men ändå har möjlighet till olika typer av åtgärder om kontoret skulle försvinna.
– Vi har ett starkt samarbete mellan socialförvaltningen och Viadidakt som organiserar arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning, något som vi då får bygga vidare på. Eventuellt får vi se om det behövs någon förändring i den konstellationen. Annars kan vi inte ta över statliga uppgifter, det har vi inte ekonomin till.