— Jag har knackat på många dörrar utan att bli insläppt. Här stod dörren öppen och det är jag väldigt glad för.
Det säger Heshmat Binahri under en kort paus från jobbet vid pulverlackeringen. För några år sedan var ett fast arbete bara en avlägsen dröm. Efter en skada på en arbetsplats fick han problem med ryggen och var sjukskriven. I tre långa år gick han arbetslös utan att få in en fot på arbetsmarknaden. Till sist fick han kontakt med Samhall och en plats på AQ Segerströms industrigolv. I början jobbade han bara två timmar om dagen. I takt med att han lärde sig jobbet blev arbetsdagarna längre och i maj i år gav månader av hårt arbete utdelning. Han fick en fast anställning på företaget.
— De tog emot en sjuk man och hjälpte mig. De har varit fantastiska, säger Binahri.
Han jobbar i en miljö som inte i första hand signalerar sundhet. Det rytmiska bullret från två plåtpressar hörs i hela fabriken, det är mörkt, industrismutsigt och stressigt.
— Kan man lyckas rehabilitera människor i den här miljön så kan man lyckas överallt, säger produktionschef Richard Miles.
Företaget har genom åren haft ett allt tätare samarbete med Samhall. Enligt företagets policy ska hälften av de bemanningstjänster man köper komma från Samhall. Olika former av arbetshandikapp är inget hinder för en anställning. Snarare är det tvärtom.
— De som kommer hit vill verkligen visa vad de kan och har ett väldigt engagemang och en hög arbetsmoral, säger Miles.
Han menar att det är viktigt att företaget låter de anställda visa vad de kan i stället för att de berättar vad de inte behärskar. I en fördomsfri miljö kan alla tillåtas att blomstra. Miles menar att andra arbetsgivare kan ha en fördomsfull syn på människor som har stått utanför arbetsmarknaden en längre tid.
— Här baserar vi inte våra beslut på fördomar utan på kompetens och från Samhall har vi fått väldigt bra medarbetare, säger han.
I onsdags fick de utmärkelsen som Årets arbetsgivare i Sverige under Visa vägen-galan i Stockholm. Priset delades ut av Prins Daniel.