Årets kock står för picknick-korgen

Vem vill du ska stå för picknickkorgen? Varför inte årets kock?Gör som Thomas Sjögren och laga utflyktsmat med stil.

Övrigt2015-06-25 20:00

150 personer. Så många bor det i Granö, åtta mil norr om Umeå. En av dem blev bäst i Sverige på att laga mat. Han heter Thomas Sjögren och är en sjusärdeles rar pojk på 24 vårar.

Vi har stämt träff i köket på hans ordinarie jobb, restaurangen Swedish Taste i Göteborg, ett ställe han sällan hinner besöka nu för tiden. Det är nämligen bråda dagar för den som kammar hem segern i Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling Årets kock. Under resten av 2015 är Thomas Sjögren så nära en kulinarisk kunglighet man kan bli i vårt land. Och han bär äran med modest norrländsk stolthet.

– Det känns väldigt bra. Det har varit en väldigt rolig resa hela vägen. Jag är fortfarande lite omtumlad och försöker hinna med så gott det går.

Medan många av hans konkurrenter ställt upp i tävlingen år efter år vann Thomas på första försöket. Det finns något självklart i hans mat och man har svårt att värja sig.

– Jag gillar ganska enkel mat, fast med lite udda kombinationer och höga smaker. Man har väl formats av alla ställen man varit på och hittat sin egen grej.

I Thomas fall handlar det om lika delar Västerbotten och storstädernas finkrogar. Och när vi packar picknick-korgen berättar han om barndomens skoterutflykter vid Umeälven, tunnbröd, palt och det eviga älgköttet som fick hänga med året runt.

Han flyttade hemifrån när han var 16, drog från Umeå till Göteborg när han var 18. Men matlagning och bakning är något han haft med sig så länge han kan minnas. Det var kock han skulle bli. Restaurangutbildningen var egentligen inriktad på matlagning till havs, men Thomas valde att stanna på torra land och fick tidigt jobb på flera stjärnkrogar efter varandra.

– Det var en så stor befrielse att flytta till Göteborg och upptäcka alla restauranger. Nu hinner jag knappt gå ut och äta längre, men det har verkligen blivit en bra matstad. Förut kunde jag sakna mellanskiktet. Det var dåligt eller väldigt bra, nu finns verkligen allt.

Vi traskar ut på kajen och bullar upp med ostronpicknick i sann västkustanda. Men eftersom det är Årets kock som står för uppbullandet är det förstås inte vilka tillbehör som helst. En vinägrett med päron och fänkålsdill känns så knasig och klockren på samma gång att man blir smått knäsvag. Sötman i päronsaften gifter sig så förunderligt väl med ostronens havssälta och lakritstonerna från fänkålen får hela härligheten att stämma upp i en hyllningsaria värdig operahuset intill.

Och så där fortsätter det. Nudelsalladen är genial i sin enkelhet, men likväl piggt överraskande. Lyx-BLT-mackan modell Sjögren är baconälskarens våta dröm. Och den där avokadosalladen ska jag leva på resten av sommaren.

– Bra picknickmat ska vara enkel och god. Helst kall eftersom det är mest praktiskt. Jag gillar också när det är många smårätter som man kan dela på.

Vi slurpar i oss så det skvätter om det innan Thomas hastar vidare i sin späckade kalender. Där ingick bland annat menyn för ett visst prinsbröllop samt framöver Årets kocks vinnarresa som går till Mexiko - ett förträffligt val. Och nästa mål?

– En dag ska jag öppna min egen restaurang. Så är det bara.

Bäst att boka bord redan nu. I morgon kan det vara för sent.

Mia Gahne / TT

Thomas Sjögren

Namn: Thomas Sjögren

Ålder: 24

Aktuell: Årets kock 2015, en av kockarna på prinsbröllopet

Bor: Göteborg och Stockholm

Lagar helst: Asiatiskt

Alltid i kylskåpet: Senap, parmesan, sill

Lyssnar på i köket: Hiphop

Tränar: Springer eller åker longboard

Mest underskattade köksredskapet: Sked använder man ju hela tiden

Äter aldrig: Har svårt för torkad fisk

Bästa matminnet: En grillad rockavinge på en foodcourt i Malaysia när jag backpackade

Förebild i köket: Mathias Dahlgren

Favoritgodis: Sura vattenmeloner

Tre ingredienser jag inte kan leva utan: Färska örter, ostron, vetemjöl

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om