Årets varmaste dag i Eskilstuna – nu blir det ännu varmare: Så länge stannar extremhettan

Under måndagen uppmättes årets hittills varmaste temperatur i Eskilstuna. Och den som väntar på svalare väder får hålla ut. Den extrema hettan som nått Sörmland stannar i ytterligare flera dagar. I Eskilstuna förväntas temperaturen stiga till 33 grader under tisdagen.

Värmeböljan håller i sig i Eskilstuna och Sörmland.

Värmeböljan håller i sig i Eskilstuna och Sörmland.

Foto: Nilsson/TT Johan

Övrigt2018-04-25 07:34

– Det torra, varma vädret kommer att hålla i sig, säger meteorolog Jon Jörpeland på SMHI.

Högtrycket kommer in över Sverige från kontinentala Europa och Ryssland vilket medför den typiska torra och varma luften.

– Värmeböljor är inte ovanligt utan inträffar varje sommar någonstans i landet. Det ovanliga i år är att det är varmt i hela landet och att värmen håller i sig så länge, säger Jon Jörpeland.

I Sörmland är det inga större skillnader i temperaturen lokalt, men det finns en tendens till varmare och torrare väder ju närmare kusten man kommer.

Måndagen den 16 juli är årets hittills varmaste dag i Eskilstuna.

Under dagen uppmättes 31,5 grader i Eskilstuna. Det tidigare rekordet under 2018 var 30,9 grader.

– Vi har lite dåligt med mätstationer i Sörmland. Det är ju väldigt varmt nu men man kan faktiskt se att de senaste 20 åren har haft somrar som varit varmare. Höga temperaturer uppmättes till exempel i Eskilstuna 2008, 2010 och 2014. I Floda har vi mätt sedan 1996 och 2006 är det varmaste året sen dess. 2018 kommer "bara" på tredje plats, säger Jon Jörpeland.

Just nu har SMHI en klass 2-varning i Sörmland vilket innebär temperaturer på 30 grader eller högre under fem dygn. Konsekvenser av vädret är att markerna blir mycket torra vilket påverkar grundvattennivåer och vattendrag. Brandrisken är mycket hög.

– Det varma och torra vädret håller i sig. Efter onsdag kommer temperaturen sjunka till mellan 25 och 30 grader och vi tar bort klass 2-varningen. Torkan fortsätter men eventuellt kan det komma några lokala skurar på torsdag eller fredag. Det blir i så fall låga mängder och sänker inte brandrisken som är fortsatt hög, säger Jon Jörpeland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!